Over grensen

Publisert: 12. november 2007 kl 08.01
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01
- Tanken på å bli skannet til beinet i sikkerhetskontrollen på flyplassen, er motbydelig. Jeg synes dette passerer grensen for bluferdighet, sier Apenes til Aftenposten.

Bakgrunnen for planene om kroppsskanning er at Avinor ønsker å gjøre sikkerhetskontrollen på flyplassens mer effektiv. I første omgang vurderer selskapet å prøve ut systemet ved Sola flyplass til våren.

Det er viktig at Avinor dokumenterer behovet for slik kroppsskanning, mener Apenes, som også vil vite om selskapet har grunnlag for å tro at dagens undersøkelser ikke er tilstrekkelige.

- Kroppsskanningen reiser også et viktig prinsipielt spørsmål om hvordan disse fotoene skal lagres. Det vil i så fall bli et hypersensitivt register, sier Apenes.

Det er Luftfartstilsynet som eventuelt skal godkjenne forsøkene med kroppsskanning på flyplassene.

- Vi kjenner til at Avinor arbeider med dette, men vi har ennå ikke mottatt noen søknad om å sette i gang forsøk, sier Jørgen Ingebrigtsen, direktør for Security-avdelingen i Luftfartstilsynet, som legger til at folks oppfatning av skanningen er viktig.

- Hvis folk opplever at dette krenker bluferdigheten, så er dette selvsagt et moment som det må tas hensyn til. Vi ønsker at ny teknologi skal gjøre sikkerhetskontrollen kvalitativt bedre, og at den skal redusere ulempene de reisene har når de passerer gjennom kontrollen, sier han.

Saken fortsetter under annonsen