Én milliard i helsegaver

Publisert: 3. januar 2008 kl 10.54
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

De siste fire årene har rike norske privatpersoner bidratt med over én milliard kroner til sykehus og medisinsk forskning i Norge. Stein Erik Hagen, John Fredriksen og avdøde Folke Hermannsen er blant de store giverne. Men den som har gitt desidert mest i norsk sammenheng er pumpeprodusent Trond Mohn fra Bergen, skriver Dagbladet. I løpet av de fire siste årene har han gitt 525 millioner kroner til medisinsk forskning og utstyr.

I Norge har det vært liten tradisjon for at enkeltpersoner gir av sin private rikdom til sykehus og forskningsinstitusjoner, men mye kan tyder på at dette er i endring.

- Jeg håper vi kan se en ny trend i Norge når det gjelder private donasjoner. Vi har holdt på i flere år nå med å støtte ulike prosjekter, blant annet Ullevål sykehus og Radiumhospitalet. Det er flere som nå ser viktigheten i at private bidrar til medisinsk forskning. Våre gaver kommer jo i tillegg til det legemiddelindustrien bidrar med, og den er til uavhengig og fri forskning, sier Stein Erik Hagen til Dagbladet.

For forskerne som nyter godt av pengegavene, er disse midlene blitt svært viktige.

- Vi slipper ventetid, usikkerhet om stillinger og ressurskrevende søknadsprosedyrer, sier forskerne Erik Schrump, Kirsten Muri Boberg og Tom Hemming Karlsen ved Rikshospitalet.

Saken fortsetter under annonsen