Må skille mellom næringsliv og bistand

Publisert: 22. april 2008 kl 09.06
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Det mener norske Afrika-kjennere ifølge Vårt Land. Både statsminister Jens Stoltenberg og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim er i disse dager på reise i Tanzania der det nylig ble avslørt korrupsjon i stor skala i et norskstøttet prosjekt. Tanzania er et av landene som har mottatt flest bistandskroner fra Norge.

- Norge må være tydelige på at åpenhet, innsyn og ansvarliggjøring er ufravikelige prinsipper i alle typer bistand, sier styreleder Kjersti Augland i Fellesrådet for Afrika.

Hun understreker imidlertid at det er viktig ikke å straffe dem som er åpne om en korrupt fortid, men bidra med verktøy og kompetanse for å redusere korrupsjonen.

Både Augland og Kirkens Nødhjelp påpeker at det trengs et tydeligere skille mellom bistand og næringsliv.

- Både bistandsmidler og handel er nødvendig for utviklingen av Afrika, men man må ikke knytte vilkår til investeringer eller kontrakter med norsk næringsliv i bistandsprosjektene, sier Gunstein Instefjord i Kirkens Nødhjelp til Vårt Land.

Han foreslår en sterkere satsning på juridisk assistanse til afrikanske land for å hindre at de blir økonomisk utnyttet gjennom internasjonale selskapers investeringer.

Saken fortsetter under annonsen