Må skattlegge klimabombene

Publisert: 31. mars 2008 kl 09.49
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Til tross for regjeringens miljøambisjoner, mener forskere at Kristin Halvorsen og resten av regjeringen ikke er ambisiøse nok for å få mer miljøvennlige forbrukere, skriver Dagsavisen.

Norge var best i Europa på grønne skatter i 1995, da det ble tatt inn miljøskatter tilsvarende 3,2 prosent av BNP. Ti år senere var andelen sunket til 1,9 prosent av BNP.

Gunnar Eskeland, forsker ved Senter for klimaforskning (CICERO), er overrasket over mangelen på utvikling av de grønne skattene siden innføring av CO2-avgiften på begynnelsen av 90-tallet.

- Jeg er forundret over at politikerne ikke kan enes om sterkere og mer strategiske skattemessige grep som fremmer miljøet, sier Eskeland.

Danmark har nå rykket opp som det flinkeste landet i Europa, og her utgjør miljøskatter 5,7 prosent av BNP.

Grønne skatter er det området regjeringen har mest å hente på, mener Eskeland, men her mangler det grep.

- Ved økningen i bensinavgiften på 5 øre i høstens statsbudsjett, risikerer Stortinget å fremkalle smilet hos folk, sier Eskeland ved Cicero.

Saken fortsetter under annonsen

De rødgrønne viser at de har makt til å endre avgiften, men mangler styrke ved en så forsiktig økning i bensinavgiften, mener Eskeland, som anbefaler Halvorsen å satse på grønne avgifter innen transportsektoren.

- Kombinasjonen av rushtidsavgift og økte bilavgifter vil øke miljøprofilen. Det vil heller ikke straffe personer i distriktene uten reelle alternativer for hardt, sier han.