Må røre ved følelsene

Publisert: 23. februar 2010 kl 08.59
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

I dag presenteres den årlige internasjonale rapporten Jordens tilstand, om de globale miljøproblemene. Rapporten advarer mot at vestlig forbrukskultur utarmer jorda. Nylig kom et regjeringsoppnevnt utvalt med rapporten Klimakur, med 160 ulike klimatiltak politikerne kan velge imellom.

Ifølge avisen Vårt Land mener forfatter og førstelektor ved Handelsehøyskolen BI, Per Espen Stoknes, at mange nordmenn gjesper av disse rapportene.

- Både internasjonalt og i Norge faller interessen for klimapolitikk i befolkningen. Det virker som vi har nådd et metningspunkt, og det er begrenset hvor mye oppmerksomhet folk har. Klmaproblemene har ikke lenger nyhetens interessse, sier han, og trekker frem tre årsaker til dette:

- Klimaenderingene virker fjerne i tid og sted.

- De er vanskelige å visualisere, særlig etter noen uker med kaldt vintervær.

- Klimaendringene er ingen klar fiende, på linje med Saddam Hussein eller Osama Bin Laden.

Til hjertet

Saken fortsetter under annonsen

Nå mener Stoknes at tiden er kommet for å appellere til hjertet, fremfor å bestille flere faktarapporter, selv om disse oppfordrer til handling.

- Men så går det litt tid og vi finner ut at vi trenger bilen til skitur på fjellet, vi å fly i jobbsammenheng, og det er tross alt godt med kjøtt til middag av og til. Holdningene våre samsvarer med handlinger som vi allerede utfører, sier han til Vårt Land.

Ifølge Stoknes bør rapportene presenteres slik at de får til hjertet på folk. Han hevder vi drukner i tall, og folk blir lei av kroner per tonn og prosenter.