Kutt i rettshjelpen

Publisert: 24. oktober 2007 kl 09.37
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01
Justisdepartementet vil neste år foreslå å bruke 94 millioner kroner mindre på fritt rettsråd enn i 2004, tilsvarende en reduksjon på 37 prosent, skriver Vårt Land onsdag.

Fritt rettsråd er en del av fri rettshjelp, og innebærer advokatkonsultasjon før en rettssak. Bevilgningene til fri rettshjelp styres ut fra hvor mange som har krav på slik hjelp.

Innsnevringene i regelverket gjør det umulig for mange fattige å få hjelp før de skal i en rettssak, mener Advokatforeningen.

-Betydelige innstramminger i regelverket har ført til betydelige kutt i ressurser. Gjennom innstramninger i regelverket har det blant annet blitt mindre adgang til rettshjelp i trygdesaker og barnevernssaker. Vi er også veldig kritiske til at Justisdepartementet slår sammen inntektene til klienter som er gift på nytt når de behovsprøves, selv om klientenes sak gjelder en barnefordelingssak fra tidligere ekteskap, sier generalsekretær i Advokatforeningen, Merete Smith.

Justisdepartementet er i ferd med å se på ordningen med fri rettshjelp, og vil komme med en stortingsmelding neste år.

-Det er feil at ordningen med fri rettshjelp er svekket, mener statssekretær Astri Aas-Hansen i Justisdepartementet.

-Dette er regelstyrt budsjettering, der man må se på lovverket og ikke på budsjettet. Lov om fri rettshjelp er utvidet, sier hun.

Saken fortsetter under annonsen