138364160_sieme.jpg

Ikke ulovlig å spandere på gode venner

Publisert: 9. juni 2009 kl 09.04
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

De to Siemens-direktørene Frank Almaas og Hans Lødrup samt Kjell Arne Bratlie, som i dag er Stortingets ombudsmann for Forsvaret, har nektet å vedta et forelegg på 75.000 kroner for simpel korrupsjon eller medvirkning til simpel korrupsjon.

Lovbruddet som påtalemyndigheten mener de tre har gjort seg skyldig i, skjedde i forbindelse med en golftur til Alicante i Spania i 2004.

Flere forsvarstopper var invitert og deltok på denne turen, som Økokrim mener var en ren smøretur i regi av Siemens AS.

De tre er tiltalt for å ha gitt, eller medvirket til å ha gitt, tre forsvarstopper en utilbørlig fordel i lovens forstand.

Drøyt 19.000 kroner

Forsvarstoppene fikk under oppholdet til sammen dekket utgifter for nærmere 19.200 til hotellopphold og golfspill. Økokrim mener Alicante-oppholdet verken var tjenstlig begrunnet eller faglig forankret. Det ble heller ikke gjort kjent for Forsvaret.

Kjell Arne Bratlie skal ifølge Økokrim ha arrangert turen og lagt til rette for at en eller begge Siemenstoppene skulle dekke utgiftene.

Saken fortsetter under annonsen

Siemenskonsernet var leverandør av produkter og tjenester til Forsvaret, men påtalemyndigheten har ikke ført bevis for at noen av de tiltalte faktisk har mottatt gjenytelser eller motytelser for de utilbørlige fordeler de ifølge Økokrim har gitt eller medvirket til å gi forsvarstoppene.

Påtalemyndigheten vil heller ikke forsøke å føre bevis for dette ifølge aktor, førstestatsadvokat Trond Eirik Schea.

Fakturaer

Aktoratet brukte mesteparten av rettssakens første dag til detaljert å gå gjennom e-poster, fakturaer og andre dokumenter som påtalemyndigheten mener begrunner tiltalen.

I sin første bemerkning etter aktors innledning, forsøkte advokat Bjørn Stordrange, som forsvarer Bratlie, å reise tvil ved grunnlaget for korrupsjonstiltalen:

- Hvor sannsynlig er det at godt voksne norske offiserer, noen av dem pensjonerte, virkelig ville være til salgs for 19.200 kroner, spurte Stordrange.

Han poengterte at det ikke er dokumentert at Siemens har dekket alle utgifter, og at nettooverføringen mellom partene derfor kan være mindre.

Saken fortsetter under annonsen

- Jeg har som hypotese at også offiserer på tur er ivrige etter å gjøre opp for seg, og at også de spanderer, la Stordrange til.

Partene har stevnet en lag rekke vitner. Det er satt av to uker til rettssaken.

(©NTB)