Hvis Norge ikke når målsetningene, blir det et stort fall.

Publisert: 26. mai 2008 kl 10.13
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01
Norge må feie for egen dør og ikke bare kjøpe seg fri med klimakvoter, mener Sveriges tidligere statsminister Göran Persson.

- Norge kan være så dyktig det vil på olje, men når andre energier blir renere og billigere, hjelper det ikke. Da er oljen passé, det har vi sett mange eksempler på historisk, sier Persson til Dagens Næringsliv.
- Norge har satt høye mål. Det er bra. Men målsettinger er noe annet enn praktisk politikk. Det vanskelige gjenstår, gjennomføringen. Norge har en svært høy profil internasjonalt. Hvis Norge ikke når målsetningene, blir det et stort fall. Men vi får vente fem år med å dømme, sier han.

Persson mener at land som India og Mexico må bli med i besluttende organer i FN, og at vesteuropeiske land må vike plass. Det blir en ny verdensorden, men det må til for å få til de nødvendige endringene i klimapolitikken. Persson peker også på aktivitetsnivået i EU.

- Det er en veldig aktivitet i alle EUs organer nå. Det må være et paradoks for Norge, som må føye seg etter direktivene, men ikke får være med. Norge satser tungt og vil gå i front når det gjelder fangst og lagring av CO2, men må stå på gangen i EU, der rammeverket og betingelsene skapes. Det er en ulempe å ikke være med. Man må jo si at dere på et vis har tålt godt å stå utenfor. Det går jo bra i Norge.


Saken fortsetter under annonsen