Hemmer likestilling

Publisert: 22. november 2007 kl 08.38
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01
Ola og Kari vil heller sikre mor og far fire måneder permisjon hver, skriver Dagbladet torsdag.

Fremdeles tar mor størsteparten av fødselspermisjonen, mens få fedre tar ut pappaperm. Regjeringens likelønnskommisjon skal i februar ta stilling til et forslag om tredeling av fødselspermisjonen som sikrer mor og far fire måneder hver.

En ny undersøkelse utført av Respons på oppdrag fra Unio viser at sju av ti spurte ønsker å dele fødselspermisjonen, slik at mor og far er sikret en tredel hver. Den siste tredjedelen kan foreldrene bestemme over selv. Bare 18 prosent av de spurte er imot forslaget.

Gunn Karin Gjul (Ap) tar til motmæle mot Høyres kvinnepolitiske leder, Linda Cathrine Hofstad, som mener den nye loven er et overgrep.

- Dagens fødselspermisjon hindrer likestilling i familiene. Fortsatt er det slik at jentene tar ut mest permisjon. Det gjør at kvinner stagnerer jobbmessig. Når et par får barn er det jentene som tar ansvaret hjemme, mens guttene legger til rette for en fremtidig karriere. Vi har kommet til det stadiet hvor foreldrepermisjonen fungerer hemmende på likestillingen, sier Gjul.

Saken fortsetter under annonsen