138358566_afr.jpg

Haster med ambisiøs klimaavtale

Publisert: 13. mars 2009 kl 08.55
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

De verst tenkelige scenariene som FNs klimapanel IPCC har skissert, er i ferd med å bli virkelige på grunn av de store utslippene av drivhusgasser, er budskapet fra om lag 2.000 klimaforskere som de siste dagene har vært samlet i København på klimakongress.

- Det er en vesentlig fare for at mye av utviklingen vil akselerere og føre til en økt fare for plutselige eller irreversible klimaforandringer, heter det i en felles uttalelse fra forskerne på kongressen.

Forskernes arbeid skal brukes under de politiske forhandlingene på FNs klimatoppmøte i København i desember. Da skal verdens klimaforhandlere og statsledere prøve å bli enige om en ny global klimaavtale.

Haster

Og en slik avtale haster, påpeker den danske statsministeren Anders Fogh Rasmussen. Verden må handle nå dersom vi skal unngå voldsomme og katastrofale følger av de menneskeskapte klimaendringene, påpeker han.

- Vi må og skal nå fram til en avtale her i København i desember. Vi må sette langsiktige mål, og de rike må hjelpe de fattige. Grønn vekst er fremtiden, og hvis vi feiler, så faller vi, sa Fogh på konferansen.

- Jeg håper at hele verden vil være med å sette så ambisiøse mål at vi kan begrense oppvarmingen til 2 grader. Vi må begynne å handle nå hvis det målet skal nås, sier han ifølge Berlingske Tidende.

Saken fortsetter under annonsen

Advarer

Forskerne i København advarer om at fattige land og samfunn er spesielt utsatte, og at temperaturstigninger på mer enn 2 grader kan bli svært vanskelige å takle for flere samfunn.

Pessimismen til tross, forskerne understreker at den ikke er noen unnskyldning for å unnlate å handle.

- Vi har allerede mange verktøy og metoder - økonomiske, teknologiske, atferdsmessige og ledelsesmessige - til effektivt å møte utfordringene fra klimaendringene, er budskapet fra klimaekspertene.

- Alt er ikke verre enn vi trodde. Den globale temperaturen stiger faktisk som forventet. Men det er andre forhold vi ikke forstår så godt. Issmelting for eksempel. Det ser ut til at det går verre enn vi trodde, og den skrumpende arktiske havisen forsvinner også fortere enn vi hadde forventet, sier en tyske professoren Stefan Rahmstorf.

(©NTB)