138327993_gronn.jpg

Glasuretikk i norske bedrifter

Publisert: 30. mai 2008 kl 09.21
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

- Selskapenes samfunnsansvar handler helt åpenbart om glasuretikk, sier førsteamanuensis i etikk hos BI, Kristian Alm.

En gjennomgang Aftenposten har gjort av Norges 13 største selskaper viste at få hadde en fullstendig oversikt over arbeidsforholdene i leverandørkjedene sine. Samtidig har flere av disse selskapene staten som storeier. Alm mener det er et paradoks at Statens pensjonsfond stiller strenge etiske krav til selskapene de investerer i utlandet, samtidig som lista legges lavt her hjemme.

- Staten understreker et sterkt ideal, men følger ikke opp i rollen som storeier i flere selskaper, sier Alm til Aftenposten.

Heller ikke professor Atle Midttun ved Senter for bedriftens samfunnsansvar på BI er særlig imponert over etikkarbeidet i norske selskaper.

- Bedriftene har proklamert altfor fine målsettinger. Det er heroisk prat som er vanskelig å gjennomføre i praksis, sier han.

Administrerende direktør Bjørn Arne Wiseth i Hartmark Consulting mener saken viser at regjeringens ambisjon om å være noe annet som eier enn en vanlig kapitalist ikke stemmer med virkeligheten.

- Regjeringen mener den kan påvirke Wal-Mart gjennom sin 0,5 prosent eierandel, ved å fjerne dem fra Oljefondet på grunn av arbeidsforholdene. Samtidig klarer de ikke å styre etikken i et selskap hvor staten har 54 prosent eierandel. Det kan virke som moral er bra, men dobbeltmoral er
Saken fortsetter under annonsen