Går for gull

Publisert: 15. mai 2008 kl 16.54
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

- Denne saken har vist oss at det er hva vi leverer i hverdagen, som betyr noe for kundene våre, ikke medieoppslag, fortalte han deltakerne på Norsk Kundebarometers årskonferanse på Handelshøyskolen BI i forrige uke.

Milliardkrav

Men Kredittilsynet var ikke nådige mot meglerfirmaet Terra Securities ASA etter at de hadde solgt kompliserte, amerikanske verdipapirer til de åtte kraftkommunene Bremanger, Hattfjelldal, Haugesund, Hemnes, Kvinesdal, Narvik, Rana og Vik. I fjor høst var det bare tap i sikte for disse investeringene. Tilsynet mente Terra hadde gjort seg skyldig i systematiske overtredelser av loven, og trakk tilbake konsesjonen til å drive finansvirksomhet. Datoen var 28. november. Selskapet meldte opphør. Til boet ble det anmeldt 393 krav med et samlet beløp på 1,7 milliarder kroner. De åtte kommunene krevde 1,5 milliarder.

Begrenset tap

Boet mener de 13 tidligere partnere i selskapet skal tilbakebetale 16 millioner kroner fra forhåndsutbetalinger av forventet overskudd i 2007, fordi selskapet opphørte og dermed ikke fikk noe overskudd. Partnerne skal også betale en halv million kroner hver til boet, som svarer til hver av deres ansvar i forhold til selskapsavtalen, ifølge boet. I forrige uke fikk de åtte kommunene tilbake til sammen 434,8 millioner kroner fra tvangssalget av verdipapirene. I tillegg foreslår regjeringen en endring i Kommuneloven som kan gjøre at de kan bruke inntil ti år på å dekke inn tapene på disse investeringene. Normalt er det tre år.

Mediekjøret

I Terra-systemet har det skjedd helt andre ting det siste halvåret.

Saken fortsetter under annonsen

- 72 ansatte måtte gå rett før jul i fjor. En stor stressopplevelse. Mange ble syke. Det ble ikke skrevet om dette. Mediene var på kommunenes side hele tiden. Er det en ting vi gjorde feil, så var det å ikke sette inn nok ressurser for å få frem fakta i saken. Vi syntes vi gjorde mye, men når man står midt oppe i det så er det vanskelig å ha oversikten. Nå vil ikke dette skje om igjen - i hvert fall ikke hos oss - men saken har gjort at vi har foretatt en rekke endringer. Vi har blant annet satt inn ulike styrings- og kontrolltiltak for å sikre oss mot at dette skjer igjen, sier Reigstad.