For mye skryt

Publisert: 11. desember 2007 kl 09.00
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Gore har brukt Norgesoppholdet i forbindelse med fredsprisutdelingen til å rose norsk klimainnsats.

- Norge har gjort mer enn vanlig ut fra hvor liten befolkningen er. Jeg plasserer ofte Norge blant nasjonene som har tatt lederskap på dette området, sa Gore på pressekonferanse søndag.

Ikke alle mener denne rosen er like fortjent.

- Rosen er ikke berettiget. Norge er et av de verste landene i verden når det gjelder klimagassutslipp per innbygger, sier Håndlykken, som er daglig leder i Zero til Klassekampen.

Norge ligger på en 13. plass målt i klimagassutslipp per innbygger dersom olje- og gasseksport holdes utenfor regnskapet.

- Norge er verdens tredje største olje- og gasseksportør. Hvis vi regner inn utslippene fra det vi eksporterer, er utslippene våre ti ganger så høye. Jeg synes ikke det er helt urimelig å regne inn disse. Vi lever på å eksportere klimaendringer, sier Håndlykken, som er bekymret over at alt skrytet kan bli en sovepute for regjeringen.

- Det er irriterende hvor mye skryt Norge får. I forhold til klimadebatten i Norge, hadde jeg helt klart ønsket at Gore brukte sin posisjon til å være kritisk til Norges rolle både i forhold til utslipp og eksport av olje og gass, sier han.

Saken fortsetter under annonsen