Erkebiskop Giske

Publisert: 11. oktober 2007 kl 10.12
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01
Etter en diskusjon om kriterier for bispeutnevnelser i stortingssalen i går, mener KrFs Dagfinn Høybråten, Venstres Odd Einar Dørum, og Frps Anders Anundsen at Giske fremstår som en erkebiskop, skriver Vårt Land torsdag.

På talerstolen i går ga Giske uttrykk for hvilke tanker han har om tre bispeutnevnelser som trolig står for døren neste år. Han sa at han mener det er fornuftig å legge vekt på antall kirkelige stemmer, og i tillegg vekte dem, og ta hensyn til kjønnsbalansen og reflektere den store bredden av oppfatningen.

- Det er ikke politikere som styrer over Kirken, det er kirkemedlemmer som har et ord med i laget i kirkelige beslutningsspørsmål, sa han.

Giske kunne ikke love at han ville følge tanker fra Kirkerådet når det gjelder utnevnelser. Han vil ikke at statsrådet skal være bundet til å velge blant kirkens foretrukne, men at helheten må legges vekt på.

Anundsen er opprørt over utsagnet.

- Han vil sitte nær som en erkebiskop og vurdere om demokratiet i kirken er ivaretatt. Det er en grunnleggende mistillig til kirken, og grunnleggende uheldig i en fase der man står overfor store diskusjoner om forholdet kirke/stat, demokratiet og teologiske spørsmål, sier han.

Saken fortsetter under annonsen