Elavgiften må dobles

Publisert: 2. januar 2008 kl 14.02
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Norge må få en elavgift på samme nivå som den svenske, mener Haltbrekken, og foreslår en avgiftsøkning fra 10 til 20 øre per kilowattime. Han mener at en dobling av elavgiften vil koste hver enkelt av oss 5-6 kroner dagen. Dermed blir det mer penger til forskning og investeringer i fornybar energi.

Enova satset i fjor 700 millioner kroner på ulike støttetiltak innen miljøvennlig energi. Det er altfor lite, mener Haltbrekken. Både Sverige, Danmark og England satser betydelig mer enn vi gjør, påpeker han.

- Enova har vært et bra redskap, og jeg er glad for at de får mer penger neste år. I tillegg til økt satsning på fornybar energi, må satsingen på energisparing og energiøkonomisering bli enda større, sier Haltbrekken til NTB.

Vannkraften står i dag for ca. 120 TWh av den norske kraftproduksjonen. Samtidig var vindkraftproduksjonen på bare 0,67 TWh i 2006. Utover dette har Norge lite miljøvennlig energi å skryte av.

Ifølge Inger Marie Malvik i Enova skjer det imidlertid svært mye innenfor teknologier for produksjon av fornybar energi. Offshore vindkraft, bølgekraft, tidevannskraft, biovarme og geotermisk varme vil være langt mer vanlig i Norge om 15-20 år enn i dag. Mange svar ligger i ulike former for havenergi.

- Vi har en liste på over 50 teknologier bare på bølgekraft, sier hun.

Saken fortsetter under annonsen