138424122_gronn.jpg

Bindende klimaavtale lite sannsynlig

Publisert: 27. oktober 2009 kl 08.50
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01
Bjurstrøm er nylig utnevnt til ny arbeidsminister, men frem til det store klimatoppmøtet i København i desember skal hun være Norges sjefforhandler.

«Det kommer ingen ratifiserbar avtale fra København,» sier Bjurstrøm - men det betyr ikke at det som kommer ut av København-avtalen ikke er viktig, understreker hun:

- Det handler om å forstå hva som er alternativene. Vi kan få en dårligere avtale som kan ratifiseres, eller vi kan få en politisk avtale med alle de viktige kravene som må inn og som derfor vil være bedre, sier Bjurstrøm til Dagbladet.

Bjurstrøm understreker at Norge fortsatt vil si at en bindene avtale i København i desember er ønskelig, men at vi også må tenke på hva som er sannsynlig.

Hun mener det mest sannsynlige utfallet er en politisk avtale.

- En politisk avtale må ha tall for utslippsreduksjoner i 2050 og målsettinger for utslippsreduksjoner på kortene sikt slik at vi når 2-gradersmålet. Den må også inneholde en prosess for å komme frem til en folkerettslig bindende avtale som kan ratifiseres, det vil si godkjennes av landenes nasjonalforsamlinger, sier Bjurstrøm.

Togradersmålet vil si å begrense den globale oppvarmingen til to grader over førindustrielt nivå.

Saken fortsetter under annonsen