Et Norge uten restauranter

Publisert: 19. januar 2005 kl 09.04
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Kommer du som turist i Norge må du ta med nistemat, for ellers blir oppholdet en gratis slankekur. Iallfall hvis vi skal tro informasjonen som gis i Norges offisielle reiseguide på nett, Visitnorway.com. For søker du for eksempel på restauranter i utelivsbyene Tromsø eller Stavanger, så finner ikke nettstedet ett eneste spisested, mens tilbudet i Bergen består av én enslig restaurant. Den offisielle reiseguiden tilbyr litt mer kulinariske opplevelser i Oslo. Et søk på café ga fire treff, og to av dem var på Perminalen - et sted Ola soldat gjerne besøker, men kanskje ikke turistene?

- Et gnistrende godt spørsmål, svarer pressekontakt Randi Olsen i Innovasjon Norge når Økonomisk Rapport ringer for å høre hvorfor Norges offisielle reiseguide knapt har et eneste spisetilbud til turistene. Hun viser videre til teamleder for Visitnorway.com, Bjørn Krag Ingul.

- Nei, spisesteder har vi ikke mye av i vår portal. Restauranter er definitivt et stort savn, og vi håper å bli bedre, sier Ingul.

Han forklarer fraværet av restauranter med den vanligste årsaken av alle; penger. For reiseguiden er en kommersiell virksomhet, og skal du være med på listen av attraksjoner som turistene kan søke seg fram til, så må du betale. Prisen en restaurant må betale er 2300 kroner første året, og deretter 1500 kroner årlig i avgift. Men den avgiften er det ikke mange som ønsker å betale.

- Restaurantene er kanskje ikke så opptatte av å markedsføre seg, for de lever av det lokale markedet og får uansett trafikk når andre gjør jobben med å trekke turister til stedet.

- Det ser ikke bra ut når turisten søker på restauranter i noen av Norges største byer og ikke får opp ett eneste treff?

- Nei, og det er synd at restaurantnæringen ikke er med, fordi vi begynner å bli populære. Vi har 2,1 millioner unike besøkende i året, og 65 prosent av de som besøker stedet har allerede bestemt seg for å dra til Norge, sier Ingul.

Saken fortsetter under annonsen