Erna som bølgebryter
Under bildet av en diger lenestol inviterte Bernander & co. til fjorårets årskonferanse. Temaet var trygdebølgen, eldrebølgen og migrasjonsbølgen som NHO mener utgjør velferdsstatens fremste trusler.
I år skal NHO-konferansen gi svar på hvordan disse bølgene kan brytes. Og forslagene har slående mye til felles med løsningene som Erna Solberg har argumentert for i en årrekke.
Stikkord er konkurranseutsetting, markedstenkning og tvungne kommunesammenslåinger. Den rødgrønne flertallsregjeringen har skrinlagt slike forslag i seks samfulle år. Nå kan kravene synes mer realistiske enn på lenge. Årsaken er Høyres kraftige vekst og utsiktene til en borgerlig regjering i 2013.
Ørkenvandring
Den rødgrønne regjeringstiden har på mange måter vært en eneste lang ørkenvandring for NHO. Alle krav om kutt i offentlige utgifter, økt adgang til midlertidige ansettelser og oppmyking av arbeidsmiljøloven er blankt blitt avvist.
Selv om organisasjonen ikke åpent har flagget støtte til Høyre og et borgerlig regjeringsalternativ, ser kjernetroppene med forventning fram mot valget om halvannet år. Høsten 2013 kan være starten på en ny tilværelse for dem som savner større konkurranse og flere private innslag innen skole, helse og omsorg.
Problemet for NHO er imidlertid ikke det rødgrønne flertallet alene. Det er simpelthen en stor pedagogisk oppgave å overbevise norske velgere om at det ligger en bombe under velferdsstaten.
I øyeblikket går jo Norge så det griner. Arbeidsledigheten er lav, sysselsettingen høy, ventelistene går ned, behandlingsfrekvensen og overlevelsen opp, renta er lav, kjøpekraften høy og overskuddet på statsbudsjettet større enn noensinne.
Når NHO-sjef John G. Bernander likevel legger ansiktet i bekymrede folder og varsler om dårligere tider, er det fordi konkurransekraften svekkes år for år og de offentlige utgiftene stadig stiger. Det er ikke bærekraftig, mener NHO, og viser til at det stadig blir flere eldre og pleietrengende nordmenn. Livreima må strammes inn – og løsningen finnes på det åpne markedet.
Feige politikere
Kutt i offentlige ytelser skal redusere trygdeutbetalinger og sykelønn. Anbudsutsetting skal sikre billigere og bedre velferdstjenester og rigide arbeidstidsbestemmelser skal lempes på for å sikre fleksibilitet, mener NHO.
Når reglene brytes så ofte – både i offentlige og private virksomheter – er det reglene i seg selv som er problemet, mener Bernander. Og den tidligere Høyre-profilen blir personlig når spørsmålet om kommunestruktur bringes på banen.
Han forteller om den gang han sammen med sin bestefar gikk i demonstrasjonstog mot at Tveit kommune skulle innlemmes i Kristiansand. Alt familien fryktet skulle skje, viste seg ikke å slå til. Erfaringene fra kommunesammenslåingene på 1960-tallet er udelt positive, mener Bernander, som nå tar til orde for en lignende prosess.
Og siden NHO aner hva som blir resultatet av lokale folkeavstemninger, vil Bernander ha en toppstyrt prosess der Stortinget suverent avgjør hvor grensene skal gå.
Dette synet vinner gehør langt inn i rødgrønn leir, men Senterpartiet setter effektivt bom for enhver sammenslåing som ikke er lokalt forankret. «Feigt», mener Bernander. «Demokratisk», svarer Sp-leder Liv Signe Navarsete.
NHO-sjefen har grunn til å håpe på gjennomslag dersom Sp forsvinner fra regjeringskontorene. Men er det ikke opplagt at Høyre vil få med seg støttepartiene på å tegne om kommunekartet. Arbeidsgiversiden nærer håp om en ny politisk hverdag etter 2013. Spørsmålet er hvor forandret den blir. (©NTB)