Er bunnen nådd?
Hansen mener:
Oslo Børs og verdens aksjemarkeder preges og styres av den uro og usikkerhet som er omkring utviklingen i amerikansk økonomi for tiden. At USA er inne i en resesjon eller en sterk nedgangstid er i manges øyne ganske klart. De makrotall som har kommet de seneste ukene fra USA bekrefter vel dette. De to siste rentenedsettelse i USA har vært mer "brannslokking" for aksjemarkedene enn hjelp i resesjonsfrykten. Det kan synes som om verden omkring USA tror at rikets tilstand er verre enn hvordan amerikanerne selv oppfatter det.
Om de skattetiltak som allerede er signalisert er nok til å redde økonomien, tror de færreste på. Det er et ordtak som heter: "fra ord til handling". Dette er ganske betegnende for hva som må skje i form av harde og kraftige stimuli for å begrense eller stoppe nedgangskonjunkturene. Derfor vil nok de nærmeste ukene og månedene gi signaler om ytterligere tiltak som må på plass for å få roet ned og stoppet den negative trenden som amerikansk økonomi er inne i.
Oslo Børs og mange andre børser har falt betydelig mer enn hva tilfellet har vært for børsene i USA. Dersom den negative trenden ikke snus og ting skulle begynne å bli skikkelig surt, da tror jeg ikke at bunnen i aksjemarkedet er nådd ennå - dessverre. Pris/Bok forholdet på Oslo Børs tilsier at markedet fortsatt kan falle ytterligere. Ser en P/E- nivået så er dette rundt 11 for Oslo Børs. Dette er for så vidt ikke " dyrt", men dersom inntjeningen og veksten i bedriftene begynner å stoppe opp, vil P/E stige raskt igjen.
Selskapsresultatene som har vært presentert både her hjemme og i USA så langt har vært på det jevne til litt positivt. Norsk økonomi går på skinner. Høy aktivitet har ført til en rekordlav arbeidsledighet og press i arbeidsmarkedet. Vårens lønnsoppgjør kan bli " tøft" i så henseende. Så gjenstår det å se hvordan den internasjonale uroen vil påvirke norsk økonomi. Her vil utviklingen i oljeprisen ha stor betydning.
Med den voldsomme usikkerhet som verdens aksjemarkeder opplever for tiden, tror jeg fort at våren og sommeren må komme før ting bedrer seg og investorer kan få tilbake et mer positivt syn og forventninger til aksjemarkedet. Avslutningsvis vil jeg si at slik markedet har utviklet seg de siste månedene, fremstår flere store og små selskaper som mulige attraktive oppkjøps-kandidater. Mange solide selskaper har falt over 40 prosent på frykt og nervøsitet uten at andre fundamentale forhold har kommet frem. Derfor tror jeg at vi kan se for oss flere oppkjøpscase og rykter rundt oppkjøp som følge av det børsfallet vi har vært gjennom så langt, mener Hansen.
Dette mener Myrseth:
Forrige uke
Oslo Børs falt 1,3 prosent i forrige uke på tross av at de fleste utenlandske aksjemarkeder styrket seg med 2-4 prosent. Det var liten netto bevegelse i olje, gull og øvrige råvarer, og det var heller ikke de store utslagene i valuta- og obligasjonsmarkedet. Bulk- og spesielt tankratene fikk seg derimot et hyggelig oppsving.
Forretningsklima
De økonomiske dataene bærer preg av at USA er inne i eller nær en resesjon. Ettersom en mild resesjon allerede er inndiskontert, er det kritiske spørsmålet om svikten blir moderat og kortvarig eller dyp og bredt basert.
Foreløpig heller vi mot at penge- og finanspolitiske stimulanser sammen med en svak dollar og sterk eksportutvikling vil avverge en bredt basert og dyp kontraksjon. Amerikansk økonomi er fleksibel og omstillingsdyktig og kan begynne å vise tegn til bedring allerede i andre halvår.
En friskmelding forutsetter imidlertid at boligprisene stabiliseres. Så lenge disse faller, vil panteverdiene svekkes og blødningene fortsette i bankvesenet. Videre kan faren for et fall i det private forbruket bare øke.
Dessverre er det ennå ingen klare tegn til at nedturen i det amerikanske boligmarkedet er over. Overhenget er betydelig, og det er langt mellom kjøperne. Det skarpe rentefallet sammen med en stans i nybyggingen taler imidlertid for at nedgangen er i de senere stadier, i alle fall om arbeidsmarkedet ikke forvitrer vesentlig.
Når det gjelder resten av verden, venter vi at veksten holder seg sterk i Kina og andre fremvoksende økonomier, mens aktiviteten kan svekkes noe i Europa. Samlet sett vil dette gi grunnlag for en moderat ekspansjon i verdensøkonomien i 2008.
Globale aksjemarkeder
De finansielle forholdene har begynt å stabilisere seg etter de kraftige amerikanske rentekuttene tidligere i år, men det korte bildet er fortsatt brokete. Et svakt boligmarked kan utløse nye banktap samtidig som svekkede konjunkturer kan føre til resultatskuffelser.
Den ekstreme negativiteten som preger børsene og en P/E nær tiårs lav på tross av rekordlave statsobligasjonsrenter tilkjennegir imidlertid at mye elendighet allerede er priset inn. Det kan bli verre, men ikke mye.
Vårt kjernescenario er at de globale aksjemarkedene er inne i en utbunningsfase som kan vare noen måneder til. Deretter vil børsene ta seg opp støttet av bedre økonomiske utsikter, en moderat vurdering og lave renter.
Oljeprisen
Oljeprisen har stått godt imot stormkastene på børsen, men nedsiden er antakelig større enn oppsiden på et par måneders sikt. For det første er risikoen på nedsiden i globale etterspørselsestimater. Dernest er det snart vår, som er en lavsesong for oljeforbruk. Så lenge veksten i Kina og andre fremvoksende økonomier holder seg sterk, tviler vi likevel på at oljeprisen skal mye ned.