Er børsmoroa over?

Publisert: 12. november 2007 kl 10.03
Oppdatert: 8. september 2009 kl 13.44

Denne uken er det tid for nok en runde i Økonomisk Rapports aksjekonkurranse Børsspeilet. I den forbindelse deler to av ekspertene sine tanker om markedet framover. I denne runden er det Stig Myrseth fra Orion Secutities og Rolf-Otto Hansen fra Sparebanken Nord-Norge Securities ASA som kommenterer utsiktene på Oslo Børs framover.

Her er det Myrseth mener om markedet framover:

Kreditturoen tiltok i styrke i forrige uke, og dette sendte de globale aksjemarkedene ned ledet an av finansaksjer. Videre fortsatte dollaren å svekke seg, spesielt mot yen, og dette ga støtet til en videre oppgang i gull. Oljeprisen la på seg nye 2-3 dollar, mens tendensen i industrimetaller var blandet. Langrentene falt markert gjennom uken på frykt for at kreditturoen, et fallende eiendomsmarked og den skyhøye oljeprisen vil skade konjunkturene.

Forretningsklima

De negative kreftene var på offensiven i forrige uke. Flere amerikanske banker meldte om nye subprime-tap, og dette fikk pengemarkedsrentene til å trekke opp på svekket tillit til finansvesenet. Forskjellen mellom interbank- og statsrenter nærmer seg nå krisenivåene fra august.

Faren er at forverringen av kreditturoen, et svakt boligmarked og en skyhøy oljepris vil overvelde amerikansk økonomi med en resesjon som resultat. Selv om det er for tidlig å trekke bastante konklusjoner, er den siste tidens utvikling bekymringsfull.

Saken fortsetter under annonsen

Nå som det har blåst opp til ny storm i USA, er håpet at Federal Reserve raskt kommer til unnsetning med flere rentekutt for å hindre at skuten tar inn så mye vann at den synker. Inntil så skjer, vil usikkerheten forbli høy, både i det økonomiske bildet og finansmarkedene.

Selv om mange varsellamper blinker, heller vi mot at uværet er forbigående og at solen vil bryte gjennom seinere i vinter. Med godt forankrede inflasjonsforventninger og en fallende kjerneinflasjon har den amerikanske sentralbanken stor handlefrihet, og vi tviler på at Bernanke vil nøle med å bruke denne. Mest sannsynlig vil ytterligere rentekutt sammen med en svak dollar og god vekst i resten av verden gradvis trekke amerikansk økonomi ut av det urene farvannet og bidra til en forlengelse av oppgangskonjunkturen og det fire år gamle oppgangsmarkedet på børsene.

Aksjemarkeder

De globale aksjemarkedene er på defensiven, og det kritiske spørsmålet er hvor lang tid det tar før stormen har passert og hvor mye som står igjen etterpå. Svaret kan vanskelig vites med sikkerhet på forhånd, men vi heller mot at nye rentekutt er påkrevd før børsoppgangen kan gjenopptas. Inntil renten kuttes, lever både amerikansk økonomi og de globale finansmarkedene farlig.

Forhåpentligvis slipper vi å vente lenge før Federal Reserve kommer på banen, og når det skjer, kan optimismen raskt vende tilbake. Med lave inntjeningsmultipler kan det tapte territoriet bli gjenvunnet raskt så snart resesjonsfaren avtar, og dette taler for at kjøp på svakhet trolig er en riktigere strategi enn salg på styrke selv om det korte bildet ikke er helt betryggende.

Olje

Oljeprisen klatret videre i forrige uke, og mange venter nå på at 100-nivået skal passeres. Av forhold som bidrar til å støtte oljeprisen, kan nevnes en svak dollar, økende politiske spenninger, spekulasjon og utsikter til et snarlig sesongmessig oppsving i forbruket.

Saken fortsetter under annonsen

Mens det er tegn til at etterspørselen begynner å krympe i den rike delen av verden som følge av de høye prisene, kan ikke det samme sies om fremvoksende økonomier. Økt velstand driver nybilsalget i været, og dette sørger for fortsatt vekst i det globale forbruket.

Så lenge OPEC unnlater å øke produksjonen og forbruket fortsetter å vokse i fremvoksende økonomier, er det farlig å avskrive nye fremstøt i oljeprisen. Motposten er at mye positivt allerede ligger innbakt i prisen på dagens nivå. Videre skaper den økende resesjonsfaren nedsiderisiko i forbruket. Til sist er presset på OPEC for å skru opp kranene økende. Summa summarum gjør disse motstridende faktorene at vi stiller oss avventende til oljeprisen i det korte perspektivet.

Dagens handel

Det ligger an til en negativ start på uken på Oslo Børs. Oljeprisen er ned en dollar i morgentimene på signaler fra OPEC om at produksjonen kan bli økt. Den største dramatikken står likevel asiatiske børser for. I skrivende stund er Tokyo ned over 3% mens Hong Kong faller nærmere 5% på bekymringer over amerikansk økonomi og en svak dollar. Det er ingen viktige begivenheter på dagens kalender.

Dette tenker Hansen:

Vi tror at Oslo Børs og de andre børsene vil preges av:

  • - resultatfremleggelser
  • - oljeprisen
  • - subprimekrisen i USA
  • - usikkerhet rundt den globale veksten
Saken fortsetter under annonsen

Oslo Børs preges av at vi er inne i en resultatfremleggelsesperiode. Så langt har resultatene i Norge vært ok mens de har vært litt svakere i for eksempel USA, for å nevne et annet land.

En P/E på 13-14 gjør at norske selskaper, sammenlignet med internasjonale selskaper, ikke lenger fremstår som spesielt billige.

Videre preges markedet av usikkerheten rundt subprimekrisen i USA og her tror vi at man må belage seg fortsatt på en del uro og bekymringer rundt finanssektoren i USA.

En annen usikkerhetsfaktor er den globale veksten. Kina og de " fattige" landene står i dag for en stor del av veksten i verden. I disse landene tror vi at veksten vil holde seg bra oppe selv om det er vanskelig å få en oversikt/innblikk i hva som skjer i denne raskt voksende økonomien (Kina). Det er ikke bare Beijing OL som står for veksten. Det foregår en kraftig oppbygging av nesten all infrastruktur i dette enormt store landet. Det selges mellom 5000-10000 nye biler hver dag. Importen av kull, jern og aluminium, for å nevne noen råvarer, tilsier at veksten fortsatt vil holde seg sterk.

Sentralbanksjefen i USA, Bernanke, ser for seg en markert nedgang i veksten i USA fra 3. kvartal til 4. kvartal som et resultat av den uro og bekymring som er rundt boligmarkedet i USA for tiden samt den høye oljeprisen. Denne usikkerheten kan lett smitte over på den øvrige verden. Imidlertid holder det private forbruket seg fortsatt godt oppe i USA og det er per dags dato ingen umiddelbare snarlige tegn til bekymring her.

Så lenge oljeprisen holder seg så høy som den gjør, så vil Oslo Børs " stå seg" relativt bra selv om det er negativt for den globale veksten rundt oss. Hva OPEC er i stand til eller ønsker å gjøre er usikkert, men det er vel mer sannsynlig med en høy oljepris enn at oljeprisen skal synke til 50 USD på kort sikt (1-2 år).

Til slutt tror vi at Oslo Børs i løpet av november/desember (julerally) vil teste en ny all-time high på indeksen forutsatt at markedene rundt oss utvikler seg normalt. Likviditeten i markedet er god og vi tror at man bør fokusere på likvide, solide selskaper i månedene fremover. Her kan nevnes: Norsk Hydro, Orkla, Tandberg, Awilco Offshore, REC, Golden Ocean Group, StatoilHydro.

Saken fortsetter under annonsen