Er børskrisen over?
Denne uken er det igjen tid for en runde av Økonomisk Rapports aksjekonkurranse Børsspeilet. I den forbindelse skriver Jonassen om forholdene på Oslo Børs i tiden som kommer.
Slik mener Jonassen det ser ut:
Oslo Børs kan vise til en solid oppgang i forrige uke og utløste sågar også et teknisk kjøpssignal når hovedindeksen brøt 413. Vi synes enn så lenge at det er for tidlig å blåse faren over og årsaken finner vi i tre elementer.
For det første er Oslo Børs eneste indeks som har utløst et teknisk kjøpssignal. Verden over ser vi fortsatt ingen tegn til at den endelige bunnen er bak oss, eller at trendbrudd er etablert. På den fundamentale siden synes det å være en fornyet uro i interbankmarkedene. Forskjellen mellom styringsrentene og interbankrentene har igjen økt, og dersom dette fortsetter kan vi vente fornyet børsuro ledet av finanssektoren.
Det andre punktet er at til tross for flere hjelpepakker og betydelig rentekutt synes nedsmeltingen i den amerikanske boligsektoren å være uten ende. Det er tross alt dette som har og vil kunne fortsette å gi negative ringvirkninger for veksten fremover. Ringvirkningene synes å øke i omfang, og blant annet servicesektoren i USA har opplevd en betydelig nedgang i aktivitetsnivået. Vi ser også de første tegnene til at Europeisk økonomi møter større motvinder. Blant annet viser detaljhandelen den største nedgangen på over 10 år. Bedriftsforventingene holder seg riktignok meget sterkt, men noen røde flagg har blitt hevet de siste månedene.
Det som argumenterer for en mer positiv holdning til både verdensøkonomi er industrimetallene og fraktratene. Industrimetallene har steget i snitt 5,5 prosent de siste to ukene og tørrlastratene har bunnet kraftig ut etter å ha halvert seg siste måneden. Dette er indikasjoner på at verdensøkonomien ikke er i ferd med å falle utfor stupet, men i ferd med å finne fotfeste igjen.
Summa summarum mener vi at forsiktighet fortsatt er stikkordet. De første signalene om at bunnen er bak oss vil vi kunne få dersom børsene viser skarpe dagsrallyer, eller at svingningene avtar over tid. Dette er begge indikasjoner på at usikkerheten har avtatt og en endring i atferden til markedsaktørene. Men enn så lenge er det for tidlig å trekke disse konklusjonene.