Epokegjørende ligning

Publisert: 14. mai 2006 kl 23.21
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00
Riccati-ligningen beskriver bevegelse i tid for økonomiske systemer. Likningen kan deles i to, hvorav en del kan relateres til endringen av det løpende resultat og en del til endringen av balansen, helt analogt vanlig økonomisk regnskap

Så langt har økonomiske modeller stort sett blitt skreddersydd til hver enkelt problemstiling. Økonomisk teori har ifølge professorene aldri vært inne på at det kan være én grunnligning som ligger bak og beskriver det hele.

-Riccati-ligningen åpner opp for en helt ny innsikt og forståelse av verdiskapingsprosesser ved at grunnlikningen bak det økonomiske bevegelsesmønsteret er kjent, sier professor Lars Petter Lystad.
Saken fortsetter under annonsen


- Vi kan til en viss grad sammenligne dette med Archimedeses lov: Riktignok har mennesker bygget båter i årtusener uten å kjenne loven, men da den kom, forklarte den oppdriften og gjorde det enklere for skipskonstruktører å modellere skip. På samme måte har mennesker drevet økonomisk virksomhet i flere tusen år. Riccati-ligningen vil gjøre det enklere å forklare økonomisk aktivitet og den kan endre vår måte å konstruere økonomiske modeller på, sier Lars Petter Lystad.