214888_.jpg

Endringsoppsigelse

Publisert: 28. september 2012 kl 09.25
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Spørsmålet mitt er om bedriftsledelsen kan endre min stilling fra salgssjef til individuell bidragsyter med dertil endringer i ansvar/fullmakter/lønn, uten å endre min kontrakt og gi meg varslet tid?

Svar: Som arbeidstaker er du underlagt din arbeidsgivers ledelses- og instruksjonsmyndighet og du plikter å etterleve de pålegg arbeidsgiveren gir deg. Arbeidsgivers styringsrett er likevel begrenset av arbeidsavtalen din. Det innebærer blant annet at du ikke kan pålegges vesentlige endringer i din stilling.

I ditt tilfelle har arbeidsgiver besluttet å endre din tittel, ditt daglige ansvar og fullmakter i arbeidet og også din lønn. Dette er til sammen endringer som arbeidsgiver åpenbart ikke kan bestemme eller gjennomføre i kraft av styringsretten. Dersom endringene likevel finner sted kalles det en endringsoppsigelse.

Slike endringsoppsigelser krever saklig grunnlag på lik linje med andre alminnelige oppsigelser, og er også underkastet de formelle reglene til oppsigelser i arbeidsforhold.

Dette innebærer at arbeidsgiver for det første må ha saklig grunn for å endre stillingen din. For det andre må endringen gjennomføres gjennom et skriftlig og formelt riktig oppsigelsesbrev i kombinasjon med et tilbud om ny stilling med ny lønn og stillingsbeskrivelse. Endringene kan heller ikke gjennomføres før etter utløpet av oppsigelsesfristen for stillingen din. De endringer som du beskriver og som er pålagt deg muntlig vil derfor være ugyldige.

SBDL v/Ine Hagen

Saken fortsetter under annonsen