Ekstraregning på 800 mill.

Publisert: 23. juli 2002 kl 15.28
Oppdatert: 24. januar 2008 kl 10.30

Bankenes og forsikringsselskapenes kunder må regne med at de nye momsreglene som regjeringen har innført vil koste 800 millioner kroner ekstra.

Det er Finansnæringens Hovedorganisasjonen med Arne Skauge (bildet) i spissen som har kalkulert seg frem til størrelsen på momsregningen. Først kom organisasjonens tallknusere til at regningen var på to milliarder kroner. Deretter brukte Finansdepartementet 19 sider på å tolke sine egne regler. Og hokus pokus, så kom finansministerens departement til at ekstraregningen «bare» var 800 millioner. Det er fordi banker og forsikringsselskaper ikke skal betale moms på tjenester de kjøper, hvis den innkjøpte tjenesten ikke kan sies å være en selvstendig tjeneste, men er en integrert del av en tjeneste som banken utfører selv.

Herborg Hovei i Finansnæringens Hovedorganisasjonen er enig i at det sannsynligvis blir en dragkamp om hvilke tjenester som er integrert i andre og hvilke som ikke er det. Eller som vi i pengepulsredaksjonen vil formulere det: En tolkning av tolkningen. Mat for advokatene blir det neppe før man i neste ledd skal tolke tolkningen av tolkningen av tolkningen.

Regningen er det bare to parter som kan betale. Enten finansselskapenes aksjonærer eller kundene. Vi er ikke i tvil om hvem av de to gruppene det blir.

Saken fortsetter under annonsen