Det obligatoriske stokkeløpet

Publisert: 11. oktober 2004 kl 13.38
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Sikkert som at oktober kommer, skal finansministeren erte på seg pressgrupper og opposisjonspolitikere omtrent på den tid da løvet gulner på Østlandet. 6. oktober var finansminister Per-Kristian Foss i ilden med sitt statsbudsjett. Han fridde som vanlig til kongerikets store middelklasse ved å foreslå at man ikke skal betale toppskatt av den del av inntekten som er under 381.000 kroner. Topp-toppskatten (dvs. trinn 2) begynner man å betale fra 943.200 hvis Foss får det som han vil. Finansministeren hevder det betyr at 235.000 færre mennesker kommer til å betale toppskatt. Og de som må betale, kan glede seg over at skattesatsen på toppskatten blir lavere.

Foss visste på forhånd at forslaget kom til å bli møtt med at han vil gjøre de rikeste til vinnere, mens personer med lav inntekt er tapere. Det gjør ikke profilen på budsjettet mer fattigmannsvennlig at momsen øker med én prosent og at de som har råd til å eie boligen sin selv heretter skal slippe skatt på fordelen av å ha egen bolig. Finansministerens motargument er naturlig nok at minstefradraget for lønnsinntekter øker fra 47.500 til 56.000 kroner. Inntekter under dette beløpet er skattefrie.

Finansministeren fikk den tvilsomme æren å pryde Økonomisk Rapports forside da han i vår ville innføre skatt på aksjeutbytte og -gevinst uten å sikre seg at formueskatten ble redusert tilsvarende. (Aksjeselskaper skal fortsatt slippe aksjeskatt). Nå foreslår han at Stortinget skal begynne å trappe ned formuesskatten i 2005 ved å sette beregningsgrunnlaget for formueskatt på aksjer og aksjefond til 65 prosent. Fart på nedtrappingen blir det først i 2006. Da skal formuesskatten halveres.

ØRs sjefredaktør Knut B. Steen sa i sin budsjettkommentar på Kanal 24 at finansministerens villighet til å pøse oljepenger utover landet var overraskende høy.
- Det kan føre til høyere renter på sikt, mente han omtrent på det tidspunktet da LO-leder Gerd Liv Valla og NHO-sjef Finn Bergesen jr. i kor kalte det løftebrudd at regjeringen vil røre sykelønnsordningen, mens avtalen om et inkluderende arbeidsliv fortsatt gjelder.

Foreslåtte satser for toppskatt



Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen



2004



2005

Trinn 1

13,50 %



11,00 %

Trinn 2

19,50 %



15,50 %