Designere vrakes

Publisert: 3. juli 2002 kl 16.31
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Det finnes faktisk dem som innbiller seg at norskprodusert vodka kan bli vår neste store eksportnæring, og satser sparepengene sine på det.

I fjor lanserte Nordic Beverage, med redersønnen Lars Torgeir Ugland som hovedaksjonær, sin super ultra premium Christiania Vodka på trendy barer i New York.

Arcus Produkter, der Staten fortsatt er en stor aksjonær, skal denne våren relansere Vikingfjord Vodka i USA. Sist endte det med bakrus. Nytt innhold (brevann fra Jostedalsbreen) og ny design skal vinne cocktaildrikkende amerikanere. Og så har vi Heavy Water AS, som har hentet inn 15 friske millioner. Nok til å lansere en tredje norsk luksusvodka før året er omme.

Felles for de tre norske vodkaprosjektene er at de spiller bevisst på det norske i sine forsøk på å erobre markedsandeler i USA.

Derfor skulle vi forvente at innpakningen (flasken) også var norsk. Men nei, felles for de tre norske vodkaprosjektene, er at de har gått utenlands for å kjøpe designtjenester.

Ifølge Arcus Produkter, som har lengst fartstid i vodkabusinessen, holder norske designere rett og slett ikke mål. De har ikke den erfaring som gjør dem skikket til å utvikle flaskedesign beregnet for et internasjonalt marked, hevder adm. direktør Åge Larsen i Arcus Produkter.

Den nye Vikingfjord-flasken er designet av Antonia Hayward i engelske Design Bridge Limited. Nordic Beverage måtte til San Fransisco og Bruce Campbell for å få laget flasken til Christiania Vodka. I tilfellet Heavy Water AS, er det svensker som har laget prototypen til flaskene som skal selge norsk tungtvannsvodka.

Saken fortsetter under annonsen