De vil….

Publisert: 1. juli 2003 kl 12.53
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Et flertall av dem vil dessuten nedlegge fylkeskommunen. Det viser en undersøkelse som Analysehuset har foretatt for NHOs tidsskrift Horisont. I NHO er de opptatt av dette fordi de mener at større kommuner kan yte bedre tjenester til næringslivet, og at det vil bli billigere for samfunnet. Landets ordførere sier i samme undersøkelse at kommunene selv må bestemme seg for sammenslåing eller ikke. Hittil har de knapt fått til akkurat det, selv om regjering og Storting har presset på lenge.

Tidsskriftredaktør Kjell Thompson beskriver kommunestruktur som en varm grøt. "I dag er det et klart flertall i befolkningen, blant landets ordførere, blant rikspolitikere, i næringslivet og blant forskere og økonomer som mener at samfunnet sløser bort enorme summer fordi altfor mange kommuner er for små", skriver Thompson. Kanskje ligger det håp i at to av tre ordførere tror at antall kommuner vil være sterkt redusert om 10 år. På den annen side er det bare én av tre som sier de er for å slå sammen nettopp sin kommune med en annen.

Ordførernes viktigste argument for sammenslåing er at det gir mer rasjonell drift (40 prosent) og bedre tjenester (23 prosent). Hovedargumentene mot er at demokratiet taper (22 prosent) og at avstandene blir for lange i kommunen (22 prosent).

Saken fortsetter under annonsen