De ti gigantiske nyhetene media ignorerer

Publisert: 4. oktober 2006 kl 16.33
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00
En amerikansk avis har samlet de ti viktigste nyhetene du ikke får høre om.

En forskningsgruppe kalt Project Censored fra Sonoma State University i USA lager en liste hvert år over hvilke nyheter som ikke dekkes, men som absolutt burde ha blitt dekket. I dag ble listen trykket i The San Francisco Bay Guardian

Her er de ti gigantiske nyhetene du ikke har lest om:
Saken fortsetter under annonsen


De amerikanske myndighetene og medienes dekning av internettfriheten. Høyesterett i USA bestemte at de største bredbåndsleverandørene ikke kan tvinges til å dele nettet sitt med mindre leverandører. Dette kan føre til en skjev fordeling av internettilgang, der den som har mest penger, får best nett.

Halliburtons, der visepresident Dick Cheney satt som president til slutten av 90-tallet, solgte gjennom datterselskaper atomreaktorkomponenter til et iransk oljeselskap så sent som i 2005.
Saken fortsetter under annonsen

Verdenshavene i ekstrem fare som en direkte følge av drivhusgassene.

Sult og hjemløshet stiger i USA. Bush-administrasjonen skal ha planer om å slette databasen som viser at tallet stiger voldsomt.

Saken fortsetter under annonsen
Krigen i Kongo er ikke bare en rotete stammekrig, slik den blir fremstilt. Her er det snakk om en kamp om landområder som inneholder viktige metaller og mineraler som kan brukes i alt fra mobiltelefoner til atom-programmer.

Whistleblowers mister beskyttelsen.

Tortur. Selv om det ikke er en overraskelse at amerikanske styrker torturerer fanger, har det nå kommet rapporter som visstnok skal dokumentere at tortur nå har blitt policy i det amerikanske militæret. Ett av flere ekle spørsmål er: Hvem godkjente en sånn policy?
Saken fortsetter under annonsen


Pentagon har klart å få unntak fra Freedom of Information Act, for militære dokumenter.

Verdensbanken støtter Israels Palestina-vegg. I 2004 ble det bestemt at veggen som Israel bygger inn i palestinsk område, skulle rives. Dette skjedde ikke, i stedet bestemte Verdensbanken at det skulle opprettes et frihandelsområde på palestinsk jord, som et kompromiss for at veggen blir. Problemet er bare det at Israel ikke kan søke om lån i Verdensbanken, og dermed ender Palestina opp med å betale for en vegg som Israel ville ha.
Saken fortsetter under annonsen

Økende luftangrep fra USA dreper flere irakere.