De fleste skjønner lite av ny pensjonsordning
Det viser en landsomfattende undersøkelse som er utført av Respons for Aftenposten.
Direktør Kari Østerud ved Senter for seniorpolitikk sier til avisen at hun ikke er overrasket over at kun 13 prosent føler at de vet nok:
– Pensjon er et komplisert fagområde, og det er ikke lett å orientere seg, sier hun.
Myter bekymrer
Pensjonsrådgiver Alexandra Plahte sier hun er bekymret over alle mytene som eksisterer om pensjon ute blant folk.
– Mange tror fremdeles at de ikke blir berørt fordi de for eksempel er født i 1953 eller tidligere, eller fordi de jobber i offentlig sektor, sier Plahte til Aftenposten.
Ifølge undersøkelsen tror 35 prosent at pensjonen blir dårligere med kombinasjonen av ny folketrygd, ny avtalefestet pensjon (AFP) og ny tjenestepensjon.
Til sammen skal disse ordningene utgjøre den enkeltes pensjon fra årsskiftet. Bare 5 prosent tror pensjonen blir bedre, mens 37 prosent er usikre.
– Fleksibiliteten oversolgt
Pensjonsreformen skal bidra til at flere arbeidstakere står lenger i jobb, også ut over 62 år da de fleste kan ta ut pensjon. Likevel svarer bare 32 prosent av de 393 spurte i alderen 40 til 60 år at de tror de vil arbeide lenger. 56 prosent av de spurte i denne gruppen tror ikke at omleggingen får noen innvirkning på når de selv velger å gå av med pensjon.
– Dette bekrefter inntrykket vi har av at pensjonsreformen alene ikke er tilstrekkelig for å få folk til å stå lenger i jobb. Jeg er litt bekymret for at fleksibiliteten i pensjonsreformen faktisk er oversolgt, sier Østerud ved Senter for seniorpolitikk. (©NTB)