Clemet-stunt for «Gul Enke»

Publisert: 16. mai 2002 kl 10.26
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Norges selvutnevnte matminister, statsråd Lars Sponheim i Landbruksdepartementet, også kjent som Harry-Lars, så det som sin oppgave å hjelpe Rimi-milliardær Stein Erik Hagen med å selge skinke fra Skjåk.

Først inviterte Sponheim seg selv hjem til Rimi-Hagen, og kvitterte for måltidet med å stille opp til et PR-stunt for Skjåk-skinka i et av Hagens matutsalg. Med full pressedekning.

Kritikken lot ikke vente på seg, og det har Sponheims regjeringskollega Kristin Clemet (bildet) merket seg.

Statsråd Clemet delte nylig ut prisen som «Årets Forretningskvinne» til Nikita-gründer Inger Ellen S. Nicolaisen.

Prisen er et rent salgs- og PR-jippo for champagnehuset «Veuve Clicquot», iscenesatt av importøren Engelstad. Det er en av Norges mest solgte champagner, som går under det langt mer folkelige begrepet «Gul Enke». Og det gjelder å holde markedsandelene oppe.

Som kjent er det ikke lov til å reklamere for alkohol i Norge. For å omgå reklameforbudet har altså champagnefirmaet opprettet en egen pris, som gjennom en årrekke har vært delt ut også i Norge.

Prisutdelingen er godt besøkt, også av pressen. Pussig nok resulterer det i beskjeden pressedekning. Og det har helt sikkert ingen sammenheng med at champagnen flyter fritt.

Saken fortsetter under annonsen

Statsråd Kristin Clemet var seg bevisst faren ved å spise gratis kanapeer, og skåle for et navngitt champagnemerke:

«Som statsråd skal man være meget forsiktig med å omgås private mat- og drikkevarer», sa Clemet før hun ropte frem Nikita-damen, som fikk både blomster, hilsener og champagne.

Så nå har Skinke-Lars fått følge av Champis-Kristin!