Chirac Attack

Publisert: 23. april 2003 kl 12.55
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Mens selskaper og investorer fra USA og Europa satser milliarder av dollar på de østeuropeiske land som etter planen skal bli medlem av EU neste år, rykker Frankrikes president Jacques Chirac ut med trusler om å legge ned veto mot deres medlemskap. Hvorfor? Fordi enkelte av de østeuropeiske lederne våget å undertegne et opprop som støttet USA mot Irak istedenfor å støtte hans alternative strategi. Trusselen vakte sjokk og forargelse hos østeuropeerne, men også blant EU-folk og i Frankrike selv. Hvis dette ble gjennomført , ville et slikt veto også sette investeringer og arbeidsplasser i Øst-Europa i fare.

Like etter trosset han EU, som hadde forbudt Zimbabwes president Robert Mugabe innreise-tillatelse. Chirac var vert for et topp-møte med 52 afrikanske ledere der Mugabe var blant gjestene. Blant høydepunktene på møtet var Chiracs kritikk av i-landenes subsidiering av landbrukseksport til Afrika. Dette etter at han har ledet kampen mot å gjøre om EU sin felles landbrukspolitikk (Common Agriculture Policy – CAP), som blant annet innebærer slike subsidier. Han mante også til forlengelse av handelsavtaler som ga Afrika spesielt gunstige vilkår, noe som strider mot målene med den nye runden av liberalisering av verdenshandelen.

Chirac kjemper også for at kultur holdes utenfor handelsrunden, slik at offentlig støtte (og begrensninger) kan fortsette.

Motstanderne av globalisering bør gi mannen en medalje.

Saken fortsetter under annonsen