Budsjettkritikk

Publisert: 3. juni 2003 kl 14.36
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Regjeringens forsalg til revidert budsjett møter motstand og kritikk fra norsk næringsliv.

Regjeringen har ikke fulgt opp Stortingets ønske om å legge frem en gjennomgang av situasjonen for konkurranseutsatt sektor, mener Prosessindustriens Landsforening (PIL).

- Vi er skuffet over at regjeringen ikke har brukt revidert budsjett til en gjennomgang av situasjonen for konkurranseutsatt sektor, og foreslått en strategi som kan sikre industriens fremtid i Norge. Stortinget ba om en slik gjennomgang under høstens behandling av budsjettet, sier Per Terje Vold, (bildet) administrerende direktør i PIL.

Abelia kaller det dramatisk at støtten til næringsrettet forskning reduseres med over 50 millioner.

- Norge har allerede for lite forskning i næringslivet, sammenlignet med andre land. Forskning og nyskaping er en forutsetning for å lykkes med en langsiktig strategi for økt verdiskaping og nye arbeidsplasser i kunnskapsbaserte bedrifter. Nå går Regjeringen stikk motsatt vei på dette området, sier Paul Chaffey i Abelia. Han er overrasket over at det er akkurat næringsrettet forskning som kuttes i en situasjon med økende arbeidsledighet og et for høyt kostnadsnivå i tradisjonell industri.

- Det er nå man burde satse mer på forskning og utvikling for å utvikle nye kunnskapsbedrifter. Det var en slik strategi som fikk Finland og Sverige ut av krisen for noen år tilbake og som la grunnlaget for blant annet en sterk eksportindustri innen IKT og bioteknologi i våre naboland. Vi burde derfor øke bevilgningene til Forskningsrådet - ikke redusere dem, sier Paul Chaffey.

Men PIL er fornøyd med at det nå kommer en avklaring på industriens fritak for el-avgift. Og Chafey i Abelia sier det er positivt at det legges opp til nye, regionale såkornfond for investeringer i bedrifter i en tidlig fase. Det også positivt av forskningsfondet økes og at det opprettes en ny pris for fremragende forskning innenfor humaniora, sier han.

Saken fortsetter under annonsen