Brasils Berlin-mur har falt

Publisert: 4. juli 2002 kl 16.11
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Gjett hvilket land som mottar mest utenlandsinvesteringer i verden! Selvfølgelig USA, og på andre Kina, men litt overrasket er du kanskje over Brasil nå har gått forbi Storbritannia, ifølge konsulentselskapet AT Kearney.

Fornøyde utsendinger fra den latinamerikanske stormakten opplyste dette på et Brasil-seminar i regi av DnB nylig. Glemt var fattigdom, karneval og fotball. Nå var det det moderne Brasil som skulle fokuseres. Et land som er fullstendig åpnet for utenlandske investeringer i den lokale produksjonen. En taler snakket om at endringen var like grunnleggende som Berlin-murens fall.

I årene fremover forventes enorme satsinger som kan friste norske bedrifter, skal vi tro prognosene som ble lagt frem. 30 milliarder dollar i olje og gassinvesteringer, 80 forsyningsbåter skal erstattes, en tredel av oljetankerne skal byttes ut, i telekom venter enorme investeringer. Totalt ble norske investorer lokket til å være med på de 190 milliardene dollar som skal investeres i infrastruktur neste fem år.

Småpenger blir da handelen mellom Norge og Brasil, men for første gang er nå balansen positiv i brasiliansk favør. Det eksporteres altså nå mer kaffe og soya enn det de mottar i bacalao da Noruega.

Saken fortsetter under annonsen