Whitney senker Wall Street - igjen
Ifølge en ny analyse fra den innflytelsesrike Wall Street-analytikeren, Meredith Whitney , hos Oppenheimer & Co. vil investeringsbankene oppleve fortsatt press på deres kjernevirksomhet.
- Utsiktene for bankene er "far more bleak" enn det som er reflektert i markedet, skriver hun. Og fortsetter:
- Med under tre uker igjen til slutten av andre regnskapskvartal, viser aktiviteten i det globale kapitalmarkedet fortsatt svekkelse.
Kutter med øks
På denne bakgrunn kutter Meredith Whitney resultatanslagene for fire av verdens største investeringsbanker med gjennomsnittlig 41 prosent i andre kvartal, med 50 prosent for 2008 og med 20 prosent for 2009.
Whitney kutter Merrill Lynch sitt andre kvartalsresulatet fra 1,80 dollar per aksje til 1 dollar, Morgan Stanley kuttes fra 1,44 til 0,94, Lehman Brothers fra 1,10 til 0,72 og Goldman Sachs fra 4,09 til 3,48 dollar per aksje.
De fire Wall Street-gigantene ramler mellom 1 og 4 prosent, og trekker finansaksjene spesielt, og markedet generelt, ned.
Nytt problem
Whitney introdusere også Wall Street for et nytt problem.
I sin analyse skriver hun at bankene ikke fullt ut har fordøyet den midlertidige fortjenesten de har gjort etter at prisene på kredittbytteavtaler (credit-default swaps ) og CDO-er (Collateralized Debt Obligations ) har økt. Verdien på disse papirene steg i første kvartal, men har falt igjen i andre.
Dette er dårlig nytt for dem som har satset på at nedskrivningene i finanssektoren nærmer seg slutten.
- Over radaren har vi i det siste kvartalet sett betydelige nedskrivninger fra eksponeringer mot høyrisikolån og bolig-relaterte lån. Under radaren har det vært oppskrivninger av verdier som følge av at selskapene har spredt deres gjeld ytterligere, hevder Whitney, som ligger på 2. plass på Forbes liste over verdens beste analytikere.
Blant annet skal Merrill Lynch ha skrevet opp verdier på strukturet gjeld med 2,1 milliarder dollar som følge av større "credit spread ".
Ny tapsbølge?
De globale storbankene har så langt vært nødt til å ta tap på over 300 milliarder dollar etter finanskrisen som har gjort mange verdipapirer (kredittderivater) praktisk talt verdiløse.
- Disse nedskrivningene kan bare ha vært en første fase av et substansielt forsøk på reposisjonering, skriver Whitney, og tilføyer at investeringer i større meglerhus i beste fall er svært risikofylte.
Innflytelse
Meredith Whitney skapte store bølger på Wall Street i høst da hun som første analytiker forutså de enorme tapene i kjempebanken Citigroup.
Noe som medførte dødstrusler mot den kjente Oppenheimer-analytikeren .
Whitney mener forøvrig at Citigroup må ta flere tap, og redusere - eller kutte helt - utbyttet til aksjonærene i andre kvartal.
Citigroup faller 2,2 prosent på NYSE tirsdag.
Sell off
- Det er "sell-off" i fianssektoren i dag igjen, vi har en innflytelsesrik analytiker som kutter tall, meglerhusene har stadig en nedside, og markedet tar litt gevinst, sier porteføljeforvalter Norman Ali hos MFC Global Investments til MarketWatch.com og peker på at markedet fremdeles er opp 10 prosent siden bunnen i mars.
Standard & Poor's Diversified Financial Index er ned 1,6 prosent.
Mer krisehjelp
USAs sentralbanksjef, Ben Shalom Bernanke , sa i en tv-overført tale på en konferanse i Atlanta tirsdag at forholdene i finansmarkedet er blitt bedre, men at de stadig er langt fra normale.
Bernanke gjorde det også klart at FED er klar til å øke størrelsen på de regelmessige nødauksjonene som sentralbanken begynte med i fjor høst da problemene i finanssystemet kom til overflaten.
Bernanke kom ikke med noen hint angående rentebanen fremover, men understreket derimot de moralske konsekvensene av ytterligere krisehjelp fra sentralbanken.
Moralsk hasard
Ifølge Bernanke kan sentralbankens redningsoperasjoner føre til det han kaller "moral hasard" der finansforetakene påtar seg mer risiko enn forsvarlig i tro om at FED og andre sentralbanker vil steppe inn og "baile " dem ut dersom noe går galt.
- Problemet kan kanskje best løses ved kontroll og reguleringer som sikrer at finansinstitusjonene håndterer deres lividitetsrisiko effektivt før krisen oppstår, sa Bernanke.
- Selv ikke de mest kompliserte reguleringer kan sikre at likviditetskriser ikke skjer igjen. Men hvis moralsk hasard er begrenset og hvis finansinstitusjonene strammer opp deres praksis for risikostyring, vil hyppigheten og alvorligheten av fremtidige kriser bli betydelig redusert, mener sentralbanksjefen.
Opprør i Yahoo
Milliardær og Yahoo-investor Carl Icahn vurderer en såkalt "proxy fight " innad i Yahoo, melder CNBC som refererer til kilder som har snakket med Icahn.
Dette betyr i praksis en kamp om flertallet i Yahoo-styret, som for kort tid siden avviste et oppkjøpstilbud fra Microsoft.
Ryktene går nå om at Carl Icahn vil tvinge Yahoo tilbake til forhandlingsbordet med Microsoft.
Yahoo-aksjen er opp nesten 5 prosent, løfter Nasdaq Composite i pluss og begrenser nedturen på Wall Street.
Investorer "on hold"
- Det ser ut som om folk er "on hold" for å se om vi faktisk får en bedring i andre halvår, sier senioranalytiker Charles Rotblut hos Zacks Investment Reasearch til TheStreet.com.
- Vi går nå inn i en periode uten mange katalysatorer. Resultatsesongen er over, og FED er "on hold" i hvert fall til august, sier Rotblut.
Ingenmannsland
- Vi er i ingenmannsland, sier strateg Fred Dickson hos D.A. Davidson.
- Ubetydelige nyheter har en ganske signifikant effekt på intradaghandelen, men hvis du ser markedet over fire, fem dager så jevner det seg ut, påpeker Dickson som mener det ikke er mange nok gode nyheter som kan få investorene til å presse aksjekursene høyere.
Prisen på råolje har tirsdag nådd enda en ny rekordnotering - 126,98 dollar per fat.
- Generelt synes investorenes tillit til markedet veldig, veldig liten, sier Dickson til TheStreet.com.
- Den virkelig gode nyheten er at vi ikke har sett store fall på små volum, noe som er typisk i et skikkelig "crummy" marked, sier han og ser bort fra "tilfeldige" fall som sist fredag som ble fugt opp av et comeback mandagen etter.
Statoil er opp 0,1 prosent på NYSE tirsdag, Frontline er opp 0,9 prosent, i forhold til sluttnoteringen i Oslo tidligere i dag.
Her er kveldens nøkkeltall:
Standard & Poor's 500 er ned 0,06 prosent.
Dow Jones er ned 0,40 prosent.
Nasdaq Composite er opp 0,23 prosent.
Nasdaq Other Financial er ned 1,01 prosent.
Oljeserviceindeksen, OSX , er opp 1,82 prosent.
Volatilitetsindeksen, VIX , er opp 1,01 prosent.
Olje opp - gull ned
WTI-oljen omsettes for 125,84 dollar fatet - opp 1 dollar og 61 cent.
Gull omsettes for 869,60 dollar per unse - ned 15 dollar og 30 cent.
En dollar noteres i øyeblikket for 5,0676 kroner. En euro noteres til 1,5478 dollar.
Følg de amerikanske markedene her.