138370299_whati.jpg

Wall Streets største tulling

Publisert: 5. mai 2009 kl 03.49
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

"The Greater Fool Theory" er en måte å forklare hvorfor aksjemarkedet stiger uten annen grunn enn ren og skjær optimisme - også kalt momentum.

Investorene kjøper aksjer utelukkende med hensikt å selge dem etter kort tid til en "even greater fool".

Kjøpene skjer, med andre ord, ikke fordi man mener aksjen er verdt pengene, men på bakgrunn av forventninger om at den lar seg selge til en høyere pris på et senere tidspunkt.

Problemet er at på ett eller annet tidspunkt vil det ikke være noen som er villig til å gå høyere i pris, og den som sitter igjen da er "den største tullingen".

Overlevelsesstrategi

Mange mener denne strategien er en fullt legitim måte å tjene penger på.
Det blir også kalt "survivor investing".

Fenomenet er beskrevet i John Maynard Keynes berømte verk "General Theory of Employment Interest and Money" (1936).

Saken fortsetter under annonsen

Keynes sammenligner det med en skjønnhetskonkurranse.

"Det er ikke snakk om å velge den man selv synes ser penest ut, heller ikke den som i folk flests øyne virkelig er penest. Vi har nådd et tredje nivå hvor man konsentrerer sin intelligens om å finne ut hva folk flest forventer at folk flest vil synes", skriver Keynes.

I aksjemarkedet betyr det at aksjer ikke prises på bakgrunn av hva investorene selv mener de er verdt, men på bakgrunn av hva de tror andre mener de er verdt - eller tror aksjen kommer til å bli verdt.

- En del av årsaken til at aksjerallyet har vart så lenge er at så mange har gått glipp av det og er blitt tvunget inn i spillet på grunn av prestasjonspress, sier analysesjef Jeffrey Saut hos Raymond James.

- Et hvert nytt oksemarkede har startet som en dekking av short-posisjoner, men det er likevel få aksjerallyer som har gått særlig lenger enn dette, sier Saut til TheStreet.com.

Opp 88 prosent

S&P's 500 har steget 34 prosent i løpet av de siste to månedene, drevet av bank- og finansaksjene som har lagt på seg 88 prosent i samme periode.

Saken fortsetter under annonsen

Mandag spretter Wells Fargo opp ytterligere 24 prosent etter at bankens største aksjonær, multimilliardær Warren Buffett karakteriserer den som "fantastisk".

Ifølge Assosiated Press har Wells Fargo fått beskjed av Finansdepartementet om å øke egenkapitalen.

Bank of America suser opp 19 prosent etter at bankledelsen benekter at selskapet trenger 10 milliarder i frisk kapital for å bestå myndighetenes stresstest.

Citigroup, som også trenger ytterligere 10 milliarder dollar i følge amerikanske medier er opp 7,7 prosent.

Alle de tre storbankene er i øyeblikket i intense forhandlinger med myndighetene vedrørende resultatene av stresstesten som skulle vært offentliggjort i dag, men er utsatt til torsdag.

Historiens verste påfunn

Analytiker Dick Bowe hos Rochdale Research mener Obama-administrasjonens stresstest av bankene trolig er det verste påfunnet i det amerikanske Finansdepartementets historie tilbake til Alexander Hamilton som var finansminister i 1789 til 1795.

Saken fortsetter under annonsen

- Jeg tror man skal være forsiktig frem til torsdag. Vi vet ikke hva regjeringen kommer til å si - sannsynligvis vet de det ikke selv heller, sier Bowe.

- Situasjonen akkurat nå er proppfull av usikkerhet, sier analytikeren men legger til:
- Over tid representerer bankaksjer en bedre investering enn noe annet jeg kan forestille meg i markedet.

Euforisk

Rich Golinski som er sjef for formuesforvaltningsselskapet Bingham, Osborn & Scarborough sier han er bekymret for den euforien som har grepet om seg i markedet den siste tiden, og viser til at selskapenes resultater er sterkt svekket selv om to trededeler har levert tall som er bedre enn forventet.

- Det er en slags lettelse i øyeblikket over at verden ikke vil gå under, men det fremdeles en masse alvorlige problemer rundt omkring, sier Golinski til The Wall Street Journal.

Dersom fredagens arbeidsmarkedsrapport for april er verre enn forventet kan det være en katalysator som utløser en langvarig nedtur, mener han.

Men den største risikoen er investorenes kraftige humørsvingninger, presiserer Golinski.

Saken fortsetter under annonsen

- Jeg har en fornemmelse av at det ikke nødvendigvis vil være de økonomiske dataene som får investorene til å vri fokuset tilbake på de nåværende problemene, avslutter forvalteren.

Når det eventuelt skjer vil det vise seg hvem som sitter igjen som Wall Streets "Greatest Fool".

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er opp 3,39 prosent.

Dow Jones er opp 2,61 prosent.

Nasdaq Composite er opp 2,58 prosent.

Nasdaq Other Financial er opp 5,14 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Volatilitetsindeksen, VIX, er ned 2,18 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX , er opp 5,54 prosent.

Olje ned - gull opp

WTI-oljen omsettes for 54,36 dollar fatet - ned 11 cent.

Gull omsettes for 903,20 dollar per unse -opp 1 dollar.

En dollar noteres til 6,4886 kroner. En euro noteres til 1,3385 dollar.

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.