138419660_walls.jpg

Wall Street Zombie

Publisert: 16. september 2009 kl 00.37
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

September 2009:

• Sentralbanksjef Ben Bernanke sier i en tale på det anerkjente forskningsinstituttet Brookings at resesjonen sansynligvis er over.

• Samtidig kommer tall for detaljehandelen i august som viser en overrakskende økning i omsetningen på 2,7 prosent fra måneden før.

• Tall fra FED New York viser at aktiviteten i industrien i området nå er på det høyeste på to år.

September 1930:

• Optimismen blant meglere, forretningsmenn og folk flest er på topp; 75 prosent av melgerhusene anbefale kjøp av aksjer.

• Det amerikanske finansdepartementet auksjonerer bort ettårige statsobligasjoner for 334,2 millioner dollar til 3 3/8 prosent rente. Auksjonen overtegnes med 4 til 1.

Saken fortsetter under annonsen

• Økonom B.Anderson i Chase National sier FEDs pengepolitikk ikke vil være bæredyktig når næringslivet kommer på bena igjen. Han foreslår at pengepolitikken strammes.

• Florida Bondholder's Adjustment Committee ber eiere av misligholdte lokale obligasjonslån om å akseptere at lokale myndigheter betaler tilbake det det er i stand til å betale og opplyser at full tilbakebetaling i mange tilfeller ikke vil være mulig på grunn av de siste års økonomiske problemer, inkludert kollaps i boligmarkedet og sammenbrudd i bankvesenet.

• Økonomen Roger W.Babson (som varslet børskrakket i 1929) uttaler at han nå er optimistisk på kort sikt, ser muligheten for opphopning av ordere på grunn av underproduksjon, og at det nå er like sikkert at økonomien vil forbedres som det var at den ville krasje et år tidligere.

• I mediene raser debatten; er dagens børsrally bæredyktig? Eller er det overmodig? På den ene siden argumenteres det for aksjemarkedet allerede har diskotert en mild forbedring i næringslivet og at fallet i stålproduksjonen i det siste er et svakehetstegn. På den andre siden hevdes det at fallet i stålproduksjonen skyldes sessongmessige svingninger og at børsrallyet definitivt viser at den nedadgående trenden er brutt.

• Avisene skriver: "While the recovery in business will undoubtedly be gradual, and characterized by confusing uncertainties, the fact remains that all indices that have pointed to revival in the past are now existent. As the stock market is usually some months ahead of trade, observers think there is a good chance that Wall Street will be the outstanding bright spot of the country during the winter months."

(Research: www.zerohedge.com)

Zombiemarked

Saken fortsetter under annonsen

Tilbake til 15.september 2009: Aksjemarkedet er blitt digitalt. Handelen foregår via forhåndsprogramerte datamaskiner som i det daglige slavisk følger teknisk indikatorer som for eksempel RSI (Relative Strength Index).

Wall Street er et zombiemarked på autopilot.

Samtidig gruses dollarkursen. Den amerikanske valutaen er på vei mot historiske lavmål man ikke har sett siden 1971. (Bretton-Woods-kollapsen/opphevelsen av gullstandarden).

Gull når ny historisk toppnotering på 1009,55 dollar per unse. Noen mener den siste tidens voldsomme oppsving i gullprisen skyldes spekulasjon, andre mener det er et uttrykk for inflasjonsforventninger.

Men gull er også en forsikring mot katastrofer - når alt annet går galt.

Saken fortsetter under annonsen

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er opp 0,31 prosent..

Dow Jones er ned 0,59 prosent.

Nasdaq Composite er opp 0,52 prosent.

Nasdaq Other Financial er ned 0,13 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er ned 1,84 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX, er opp 1,55 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Olje og gull

WTI-oljen omsettes for 70,93 dollar fatet - opp 2 dollar og 7 cent.

Gull omsettes for 1006,30 dollar per unse - opp 5 dollar og 20 cent.

En dollar noteres til 5,8838 kroner. En euro noteres til 1,4658 dollar.

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.

Saken fortsetter under annonsen