138374631_wall_.jpg

Wall Street: Whitney slår til igjen

Publisert: 28. mars 2008 kl 21.19
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

De fleste store finansfortakene på Wall Street faller fredag etter at den innflytelsesrike analytikeren Meredith Whitney hos Oppenheimer & Co skriver i sin analyse fredag at mange banker vil bli nødt til å kutte i utbyttet til aksjonærene i dette kvartalet, inkludert Citigroup som ble nødt til å kuttet aksjonærenes dividende også i forrige kvartal.
Whitney skriver videre at aksjekursene ennå ikke reflekterer innvirkningen av kredittskvisen fullt ut, og at bankaksjene kan falle ytterligere 25 prosent.
Citigroup er ned 3 prosent på NYSE fredag og trekker hele finanssektoren med seg.
Bortsett fra Lehman Brothers som er opp 1 prosent etter at Citi Investment Reasearch oppgraderte aksjen fra "hold" til "kjøp".
Bear Stearns er ned 4 prosent på spekulsjoner om at JPMorgan ikke kommer til å høyne budet på den kriseramte investeringsbanken.

Nye resesjonstegn

USAs tredje største varehuskjede, J.C Penney, stuper over 7 prosent etter å ha sendt ut varsel om at salget faller i første kvartal, og selskapets resultat blir trolig på 50 cent per aksje. Ikke mellom 75 og 80 som var forventet.
- J.C Penney er en ganske god målestokk på det private forbruket, og antyder at forbruket går ned, sier forvalter Steven Neimeth hos AIG SunAmerica Asset Management til Bloomberg News.
- Dette har impilkasjoner for teknologisektoren og finanssektoren ettersom forbruker kreditten kommer i skvis, sier Neimeth.

- Inflasjonspresset avtar

Forbruket blant amerikanerene økte med 0,1 prosent i februar, mot 0,4 proesnt måneden før, viser tall fra Commerce Department.
Den såkalte Reuters/University of Michigan index of consumer sentiment faller til det laveste nivået på 16 år.
- Momentum er fremdeles ned, og jeg forventer at vi vil se negative forbrukstall i andre kvartal, sier seniorøkonom james O'Sullivan hos UBS Securities LLC.
- Det er nesten helt sikkert at inflasjonspresset snart avtar. Resesjoner medfører alltid lavere inflasjon, legger han til.

Verste siden 2002

Standard & Poor's 500 indeksen har falt 10 prosent i første kvartal i år, det kraftigste kvartalsvise fallet siden 2002.
Den gang var det konkursen i WorldCom som utløste fallet - den største konkursen i amerikansk historie hittil.
S&P's 500 falt 3,8 prosent i de siste tre månedene i 2007 og har heller ikke hatt to kvartal med fall etter hverandre på seks år.

Saken fortsetter under annonsen

Her er kveldens nøkkeltall:

Standard & Poor's 500 er ned 0,80 prosent.

Dow Jones er ned 0,70 prosent.

Nasdaq Composite er ned 0,86 prosent.

Nasdaq Other Finacial er ned 2,10 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX , er ned 0,19 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX , er ned 0,66 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Olje og gull ned

WTI-oljen omsettes for 105,36 dollar fatet -ned 2 dollar og 22 cent.

Gull omsettes for 936,50 dollar per unse - ned 17 dollar og 50 cent.

En dollar noteres i øyeblikket for 5,0998 kroner. En euro noteres til 1,5804 dollar.


Følg de amerikanske markedene her.