138371985_wall_.jpg

Wall Street venter nye pengedryss

Publisert: 9. desember 2008 kl 00.05
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Det globale aksjemarkedet har steget betraktelig siden fredag etter at påtroppende USA-president, Barack Obama, annonserte det største arbeidsmarkedstiltaket siden 1950-tallet.
Planen, som er den del av Obamas "green path" til økonomisk vekst antas å være på minst 500 milliarder dollar. Obama selv har ikke spesifisert noe beløp, men antydet at han er villig til til å bruke adskillig mer, om det trengs.
- Forhåpentligvis vil det hjelpe med å få snudd økonomien, kickstarte privat forbruk med offentlig forbruk, sier sjefstrateg Bill Stone hos PNC Wealth Management til Bloomberg News.
- Det er i grunnen hele poenget med dette, legger han til.

- Ikke sikkert

Analytiker og grunnlegger av Delta Global Advisors, Chip Hanlon, sier at ideen om at dette alene kan fikse økonomien er et stort spørsmålstegn.
- Ultimativt på kort sikt betyr det å låne fra de nåværende skattebetalerne for å få andre skattebetalere i jobb. Det er en slags omplassering av kapital og det får ikke nødvendigvis en økonomi til å vokse, sier Hanlon til TheStreet.com.
Men Barack Obama er ikke den eneste som pøser på med penger.
Europeiske ledere møttes i London mandag i forkant av EU-toppmøtet neste uke der det skal diskuteres en tilsvarende stimulusplan med 200 milliarder i potten.
Kinesiske ledere er samlet for å komme frem til nye tiltak som kan sikre at den årlige BNP-veksten i landet holder seg på minimum 8 prosent.

- Svimlende

Fondsforvalter Valerie Cazaban hos Stratege Finance mener aksjene har fått et midlertidig løft fra de foreslåtte krisepakkene, men at det ikke er noen endring i det underliggende sentimentet.
- Aksjene er opp i øyeblikket, men markedet er fremdeles i en bear-trend. Det vi ser er et teknisk rally, sier hun til The New York Times.
Cazaban mener også at selv om den amerikanske økonomien får en kortsiktig oppgang fra de finansielle tiltakene, kan programmet også svekke dollaren på lengre sikt.
- Millionene, billionene og trillionene de snakker om er til å bli svimmel av, sier fondsforvalteren.

- Kan "miste" et tiår

Årets Nobelprisvinner i økonomi Paul Krugman oppfordrer myndighetene til en "liberal" bruk av penger hvis de vil unngå en økonomisk langvarig krise.
Han sammenligner dagens krise i verdensøkonomien med den i Japan på 90-tallet.
- Det scenarioet jeg frykter for hele verden tilsvarer Japans "tapte tiår" - 90-tallet. At vi kommer til å se en verden med null renter, deflasjon, ingen tegn til bedring og det vil vedvare i en lang periode, sa Krugman på en konferanse i Stockholm mandag.
- Og det er dessverre veldig lett å forestille seg, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

"Ekstremt alvorlige kriser"

Krugman legger også til at det i verste fall kan komme en serie av "ekstremt alvorlige kriser"
- Spesielt i land som har store problemer, sier Krugman og peker på at det er allerede tegn på økonomiske og politiske kriser på linje med dem i Argentina og Indonesia rundt årtusenskiftet.
- Spesielt i den europeiske periferien, påpeker årets Nobelprisvinner i økonomi
Han trekker frem Island og Latvia som eksempler på europeiske land som er rammet hard av krisen.

- Depresjon?

- Vi kan lett komme til å snakke om en verdensøkonomi som er i depresjon til 2011 og kanskje lenger enn det, sier Krungman.
- Hvis der er noen trygt sted å være, så kan jeg ikke se det, sier økonomen som også er blitt kjent for sine skarpe kommentarer i The New York Times der han blant annet har gitt tidligere sentralbanksjef Alan Greespan skylden for finanskrisen.
Paul Krugman skal formelt motta Nobelprisen i økonomi 2008 for sitt arbeid med intenasjonal handel på onsdag.

Gøy på Wall Street

Dow Jones var over 9000 poeng for første gang på en måned, og S&P's 500 ender over 900, den høyeste sluttnoteringen på en måned.
Ifølge Chip Hanlon hos Delta Global Advisors er investorene nå villigere til handle mer aggressivt, men viktigere; de liker å handle "in the face of" dårlige økonomiske nyheter.
- Om hele nedsiden er priset inn? Kanskje, kanskje ikke. Vi har sett ganske mange bear market rallies det siste året, og jeg skulle tro dette er enda et, sier Hanlon.
- Og investorene er tilbøyelig til å kjøpe fall og fange rallies under disse forholdene, legger han til.

Nøkkeltall: USA

Saken fortsetter under annonsen

Standard & Poor's 500 er opp 3,84 prosent.

Dow Jones er opp 3,46 prosent.

Nasdaq Composite er opp 4,14 prosent.

Nasdaq Other Financial er opp 6,49 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er ned 2,40 prosent, til 58,49 poeng.

Oljeserviceindeksen, OSX, er opp 8,75 prosent.

Olje og gull

Saken fortsetter under annonsen

WTI-olje omsettes for 43,71 dollar fatet - opp 2 dollar og 90 cent.

Gull omsettes for 769,30 dollar per unse - opp 17 dollar og 10 cent.

En dollar noteres til 7,0442 kroner. En euro noteres til 1,2929 dollar.


Følg de amerikanske markedene her.