138372880_wall_.jpg

Wall Street: Usikkerheten øker

Publisert: 3. september 2008 kl 23.13
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Det amerikanske aksjemarkedet faller for tredje dag på rad som følge av økende usikkerhet om hva som vil skje i økonomien fremover.
Stadig flere amerikanske selskaper varsler svakere resultater. Det er tydelige tegn på at det viktige private forbruket faller brått. Dette rammer onsdag teknologiaksjen på Nasdaqbørsen spesielt hardt.
Oljeprisen og råvaremarkedet er i fritt fall.
Dollarkursen fortsetter oppturen på spekulasjoner om at det verste er over for USA, men at de realøkonomiske problemene etter finanskrisen så vidt har startet i Europa.
. Det er veldig vanskelig å vurdere hvordan aksjemarkedet forventer eller diskonterer de vanskelige økonomiske tidene som veldig, veldig klart ligger foran oss, sier John Bogle som er grunnlegger av USAs nest største fondsforvalningsselskap, Vanguard, til Bloomberg Television.

- Markedet faller på grunn av oppfatningen om at råvaremarkedet faller fra hverandre, som skyldes oppfattelsen av lavere økonomisk aktivitet globalt, og det legger press på aksjemarkedet, sier sjeføkonom Peter Cardillo hos Avalon Partners til MarketWatch.com.
- Det er en enorm usikkerhet der ute, og usikkerheten skaper volatilitet. Det er lav etterspørsel etter energi og råvarer over hele linjen, og alle prøver å komme seg ut samtidig. Det går ut over aksjemarkedet, forklarer administrerende direktør og sjefmegler Anthony Conroy hos NBY ConvergEx Group.

- Folk er glad for at oljen faller, men de er mer bekymret for økonomien, sier administrerende direktør Dave Rovelli hos Canaccord Adams til CNBC.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er ned 0,20 prosent.

Dow Jones er opp 0,14 prosent.

Nasdaq Composite er ned 0,66 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Nasdaq Other Financial er opp 1,26 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er ned 2,41 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX, er ned 2,50 prosent.

Olje og gull ned

WTI-oljen omsettes for 109,40 dollar fatet - ned 31 cent.

Gull omsettes for 805,50 dollar per unse - ned 5 dollar.

En dollar noteres til 5,5256 kroner. En euro noteres til 1,4506 dollar.

Saken fortsetter under annonsen

Følg de amerikanske markedene her.