138369532_walls.jpg

Wall Street: Uroen brer seg

Publisert: 17. juni 2009 kl 03.30
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

- Klarer vi å reise 100 millioner dollar vil det være et bra beløp, sier grunnlegger av investeringsselskapet 36 South Investment Managers Ltd., Jerry Haworth.

36 South har nylig avviklet sitt Black Swan Fund som økte i verdi med 234 prosent i 2008 etter å ha satset på lavere risikoappetitt blant investorene.

Det nye hedgefondet - The Excelsior Fund - vil kjøpe langsiktige opsjoner de anser som billige på aksjer som kan gjøre det bra i et inflasjonsscenario. Fondet satser på økte råvarepriser, stigende aksjekurser, økende avkastning (yield) på obligasjoner og økende volatilitet i valutamarkedet.

Fondet, som skal markedsføres de neste tre månedene, vil tilby investorene en avkastning på fem ganger gjennomsnittlig inflasjonsrate i landene Frankrike, Tyskland, Japan, England og USA.

Over 20 prosent

- Vi er nå inne i periode mellom tiden da inflasjonsfrøene blir sådd og perioden hvor de står i full blomst - som er stigende priser, sier Haworth til Bloomberg News.
- Risikoen for en inflasjonstakt på mer enn 5 prosent vil øke skarpt fremover, legger han til.

Ifølge Haworth undervurderer markedet inflasjonsfaren og viser til at regjeringer over hele verden selger store mengder gjeld, noe som vil svekke valutakursene og sette i gang en inflasjonsspiral.

Saken fortsetter under annonsen

Ifølge estimater som nyhetsbyrået Bloomberg har innhentet regner de fleste økonomene med at den årlige inflasjonstakten øker til cirka 1,7 prosent neste år.

- Det er sikkert mange som snakker om inflasjon, men folk tenker seg en årlig prisstigning på 5 - 6 prosent.

- Vi snakker om 5, 10, 15, 20 prosent og kanskje mer, sier Jerry Haworth som er født i Zimbabwe hvor inflasjonen nå er oppe i 231 millioner prosent.

Gambler på hyperinflasjon

Også hedgefondet Universa Investments LP - som har forfatteren av boken "Black Swan", Nassim Taleb, som rådgiver - tar nå i bruk en strategi hvor det gambles på at de amerikanske stimuleringstiltakene ikke vil forhindre deflasjon, og muligvis føre til hyperinflasjon.

Investorlegenden Marc Faber uttalte for et par uker siden at han var 100 prosent sikker på at prisene i USA vil stige til et nivå "tett på" Zimbabwes inflasjon, og at den amerikanske økonomien vil gå inn i en periode med hyperinflasjon fordi Federal Reserve kommer til å nøle med å sette opp renten igjen.

Jerry Haworth, som har handlet med derivater i 20 år, mener det nye hyperinflasjonsfondet kan gjøre det bedre enn Black Swan-fondet, men understreker at risikoen er veldig høy.
Sannsynligheten for at det kan skje er også mindre fordi prisen på opsjoner nå er høyere enn de var da Black Swan-posisjonene ble kjøpt.

Saken fortsetter under annonsen

Uroen brer seg

Økonom Alvin Lewi hos Standard Chartered Plc. mener inflasjonen vil holde seg på et meget lavt nivå gjennom 2009 og 2010.
- I øyenlikket ville jeg vært mer bekymret for holdbar veien tilbake til økonomisk vekst er, sier han til Bloomberg News.
- Men når vi nærmer oss slutten av 2010 bør man begynne å fokusere mer på inflasjon, sier Lewi.

Men uroen er i ferd med å bre seg i aksjemarkedet, og Wall Street ramler videre tirsdag til tross for nye oppmuntrende tall fra boligmarkedet.

Aksjene er i ferd med å gjøre det bratteste svalestupet siden april i fjor, råvarer og oljepris faller og dollarkursen svekkes ytterligere.

Den amerikanske sentralbanken har i dag vært i markedet og kjøpt gjeld for 6,45 milliarder dollar - det største enkeltkjøpet til nå.

Det fører til at prisen på obligasjonene stiger, mens den årlige avkastningen på dem (yield) faller.

Renten (avkastningen) på de 10-årige papirene er ned 0,06 prosentpoeng fra i går.

Saken fortsetter under annonsen

Korreksjon

Sjeføkonom Jim O'Neil hos Goldman Sachs sier i et intervju at finansmarkedene kan komme til å svekke seg de kommende ukene på grunn av usikkerheten omkring myndighetenes stimuleringstiltak.
- Jeg blir ikke overrasket om gårsdagens fall var starten på en korreksjon som kommer til å vare noen uker, sier O'Neil til journalister i Monaco.

En korreksjon defineres vanligvis som et fall på minst 10 prosent fra toppen.

- Antagelsen om at økonomien var på bedringens vei og ville begynne å vokse igjen, var nok litt prematur, sier sjefmegler Clarence Woods Jr. hos MTB Investment Advisors til Bloomberg News.
- Rallyet gikk alt for langt, for fort, legger han til.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er ned 1,27 prosent..

Dow Jones er ned 1,25 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Nasdaq Composite er ned 1,11 prosent.

Nasdaq Other Financial er ned 1,51 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er opp 6,07 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX, er ned 2,94 prosent.

Olje ned - gull opp

WTI-oljen omsettes for 70,10 dollar fatet -ned 45 cent.

Gull omsettes for 933,50 dollar per unse -opp 1 dollar og 30 cent.

Saken fortsetter under annonsen

En dollar noteres til 6,4088 kroner. En euro noteres til 1,3849 dollar.

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.