138371497_bailo.jpg

Wall Street tviler på Obama

Publisert: 2. februar 2009 kl 22.34
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Finansaksjene faller markert, med Bank of America ned 9 prosent, AIG ned 3,9 og JPMorgan Chase ned 1,2 prosent.

Fifth Third Banc stuper 12,6 prosent, American Capital ramler 7 prosent, Region Finance ned 15,6, Huntington Banc ned 29,8 prosent - det største fallet av alle selskapene i S&P'500 indeksen.

I tillegg faller tungvektere som General Electric 4,2 prosent, industrikjempen 3M ramler 5,9, flyprodusenten Boeing daler 3,5 prosent, Walt Disney ned 2,3 og Coca-Cola ned 1,1 prosent.

Begynner å tvile

Forventningene til president Barack Obama var store for bare en noen dagen siden.

Nå begynner derimot flere å tvile på planene som er i ferd med å forme seg i Det Hvite Hus.

Obama-administrasjonen indikerer mandag at det neppe blir annonsert noen nye tiltak for finanssektoren før neste uke.

Saken fortsetter under annonsen

- Jeg tror det begynner å synke inn at det vi strever med i dag kan bli litt mer alvorlig enn det som blir tatt hensyn til i krisepakken, sier direktør Dean Barber hos Barber Financial Group til CNNMoney.com.

Blant aktørene på Wall Street er det stadig flere som ikke tror at Obamas stimuleringspakke vil stimulere økonomien.
- Den kommer ikke til å skape særlig mange jobber og vil koste skattebetalerne en masse penger, sier meglersjef Art Cashin hos UBS til CNBC.

- Markedet sender et veldig defensivt signal. I øyeblikket er svaret at det ikke er mye som viser at dette kommer til å virke, sier styreformann og investeringsdirektør Hugh Johnson hos Illington Advisors.

Bad, bad bank

Markedet etterlyser spesielt konkrete opplysninger om planene for å opprette en såkalt "bad bank" som skal kjøpe opp bankenes råtne verdipapirer slik at de kan starte på nytt med blanke ark i regnskapsbøkene.

("Cash for trash" - som enkelte tradere på Wall Street kaller det).

I stedet synes presidenten mer opptatt av finne ut hvilke krav som skal stilles til bankene for at de skal få mer hjelp.

Saken fortsetter under annonsen

- Dette begynte med ryktene sist fredag, slik vi ser det, sier forvalteren Andrew Frankel hos meglerhuset Stuart Frankel.
- Siden har markedet håpet å få en konkret beskjed fra Obama-administrasjonen. Denne god bank/dårlig bank planen synes å være lagt på is, så man trenger noe annet å glede seg over. Stort sett venter markedet på en eller annen form for positive nyheter, sier Frankel til The Wall Street Journal.

- Ikke noe har endret seg siden forrige uke. Det er ingen nye triggere. Derfor har vi dette kaoset i dag, sier direktør James Maguire hos Christopher J. Forbes LLC.

- Jeg tror markedet har fått "lovgivende lammelse", sier administrerende direktør David Waddell hos Waddell & Associates.
- Alt som skjer akkurat nå er basert på hva de diskuterer i Washington, noe som gjør det til et svært vanskelig marked å vurdere, sier Waddell til TheStreet.com.

Dropp champagnen

Og det som diskuteres i Washington nå er hvilke krav regjeringen skal stille til bankene som får hjelp.

Obama ønsker å stille krav om at bankene øker sine utlån for å få tilgang til resten av krisepakken på 700 milliarder dollar (det opprinnelige TARP-programmet. Red.anm.), opplyser finanskomiteens formann Barney Frank til ABC.

Den nye regjeringen i USA vil ha bedre innsyn og kontroll med krisehjelpen som bankene får , og vurderer blant annet å legge lokk på topplederlønningene i finanssektoren.

Saken fortsetter under annonsen

Demokratenes representant, senator Claire McCaskill, har foreslått en maksimumsgrense for banksjefens kompensasjoner på 400 000 dollar per år inntil de ikke lenger er avhengig av myndighetenes støtte.

- Aksjemarkedet vil fortsette å falle og slette hele oppturen fra bunnen i november ettersom det vil ta måneder å iverksette Obamas såkalte "bad bank plan", samtidig vil resesjonen forverres, skriver analysesjef Barry Knapp hos Barclays PLC i en analyse.
- Vi foreslår å droppe champagnen og ta en kopp kaffe i stedet. Euforien omkring planen vil vise seg å bli kortvarig, skriver Knapp.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er ned 0,05 prosent.

Dow Jones er ned 0,80 prosent.

Nasdaq Composite er opp 1,22 prosent.

Nasdaq Other Financial er ned 2,47 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Volatilitetsindeksen, VIX, er opp 1,52 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX, er ned 2,35 prosent.

Olje og gull

WTI-oljen omsettes for40,38 dollar fatet - ned 1 dollar og 30 cent.

Gull omsettes for905,50 dollar per unse - ned 21 dollar og 80 cent.

En dollar noteres til 7,0345 kroner. En euro noteres til 1,2846 dollar.

Saken fortsetter under annonsen

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.