138370550_nasda.jpg

Wall Street: Trøkk på teknobørsen

Publisert: 17. april 2009 kl 02.40
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Nasdaq Composite Index legger på seg 2,7 prosent torsdag og når sitt høyeste nivå siden 5.november i fjor.

Teknologibørsen har vært i godt humør hele dagen som følge av forventningene om en positiv overraskelse fra internettgiganten Google.

Og Google leverte. Riktignok ikke før etter børrsslutt, men da var tungvekteren allerede opp 4,4 prosent.

Søkemotorselskapet melder om en økning i netto inntekter på 8,9 prosent.

Resultat per aksje ble på 5,16 dollar i første kvartal. Analytikerne hadde forventet 4,95, ifølge estimater som Bloomberg har innhentet.

Lys i telefonen?

Verdens største produsent av mobiltelefoner, Nokia, rapporterer at salget falt med 27 prosent i første kvartal og påførte selskapet et tap før skatt på 12 millioner euro.

Saken fortsetter under annonsen

Det er det første kvartalsvise tapet i den finske mobilkongens historie, men markedet reagerer med å sende aksjekursen opp over 11 prosent.

Årsaken er at Nokia opprettholder resultatguidingen for 2009, noe investorene tolker som et tegn på stabilisering i økonomien.

HP på topp

USAs ledende pc-produsent heter ikke lenger Dell, men Hewlett-Packard.

Det viser en rapport som ble lagt frem i dag, som også viser at eksporten av datamaskiner i USA faller langsommere enn i resten av verden.

De andre IT-kjempene trekkes med opp, Dell opp 6,7 prosent, Apple opp 3,2 og Microsoft opp 4,9 prosent.

- Disse selskapene er store, de er sterke, de er tøffe og de har vært gjennom dette før, sier strateg Steven Goldman hos Weeden & Co.
- De har ikke behov for finansiering, og teknologiselskapene var den sektoren som holdt seg oppe da markedet var på vei ned, sier Goldman til The Wall Street Journal.

Saken fortsetter under annonsen

Hyggelig velkomst

Men et helt nytt teknologiselskap fikk vel så mye oppmerksomhet på Nasdaq torsdag.

Softwarefabrikanten Rosetta Stone debuterte på børs med et brak ettersom investorene kastet seg over aksjen og sendte kursen opp nesten 40 prosent.

- Folk begynner å bli litt mer optimistiske og villig til å ta litt mer risiko, sier investeringssjef William Dwyer hos MTB Investment Advisors Inc. til Bloomberg News.

Irrasjonell begeistring?

Nok en storbank melder om bedre resultater enn forventet i siste kvartal.

Resultatet er 10 prosent svakere enn i samme periode i fjor, men Wall Street tar det som enda et tegn på bedring i banksektoren.

Saken fortsetter under annonsen

JPMorgan-sjefen opplyser at banken venter på instrukser fra Finansdepartementet om når de kan begynne å betale tilbake krisehjelpen fra myndighetene.
- Vi kunne betalt alt tilbake i morgen, sier en selvsikker Jamie Dimon.

Direktør David Kotok hos Cumberland Advisors er derimot meget usikker på finanssektoren.

- Vi har fremdeles et åpent spørsmål om reservene på utlånstap, spesielt på næringseiendom. Det er ikke bare et problem for de store bankene, det er et problem for alle, påpeker Kotok.

Og aktørene på Wall Street anser fremdeles banksektoren som den største trusselen mot stabiliteten i markedet.

- Det koker egentlig ned til et spørsmål om likviditet versus insolvens, sier analytiker Ryan Detrick hos Schaffer's Investment Research.

- Myndighetene tror stadig at problemet er likviditet og at hvis de fjerner de råtne gjeldspapirene fra bankenes regnskaper vil de etter hvert komme seg på bena igjen. Men hvis det viser seg at problemet hele tiden har vært insolvens, så vil bakene til slutt bli nasjonalisert og alle krisepakkene som skattebetalerne har finansiert vil være bortkastet, sier Detrik til MarketWatch.com.

Bolig-bom fra Barack

Saken fortsetter under annonsen

President Barack Obama sa i en tale mandag at han så tegn til bedring i boligmarkedet.

Uttalelsen kom på bakgrunn av februarstatistikk som viste en overraskende økning i antall nye boligbyggeprosjekter.

Torsdag opplyser Handelsdepartementet at økningen i februar ikke var fullt så stor likevel, og at tallet på nye byggeprosjekter falt med nærmere 11 prosent i mars til det nest laveste nivået siden målingene startet i 1959.

Samtidig opplyser internettmegleren Realty Trac. At antall begjæringer om tvangsauksjon økte med 46 prosent i mars, i forhold til samme måned i fjor.

På toppen av det hele melder Arbeidsdepartementet at antall langtidsledige i USA er steget til over 6 millioner for første gang i historien.

Imponerende stahet

Visepresident Richard Huges hos PMC Group er bekymret for den gryende optimismen i markedet.

Saken fortsetter under annonsen

- Stemningen i markedet har sent gode signaler, selv om varsellampene stadig blinker i de fundamentale forholdene og i de økonomiske dataene. Vi kan leve med at en enkelt faktor - momentum - veier mer enn alt annet i våre avgjørelser, sier Huges til The Wall Street Journal.

Vår nasjonale finansguru, Peter Warren, sa våren 2007 i et intervju med Økonomisk Rapport om finanskrisen som var under oppseiling: - Man skal huske på at "momentum" bare er en annen betegnelse for "The Even Bigger Fool Theory".

- Men du kan ikke være annet enn imponert over hvordan dette markedet nekter å gå ned for telling. Uansett hva som blir slengt i trynet på en, fortsetter det å trosse pessimistene, tilføyer Ryan Detrick.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er opp 1,55 prosent.

Dow Jones er opp 1,19 prosent.

Nasdaq Composite er opp 2,68 prosent.

Nasdaq Other Financial er ned 0,35 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er ned 1,05 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX, er opp 2,82 prosent.

Olje og gull ned

WTI-oljen omsettes for 49,92 dollar fatet - ned 6 cent.

Gull omsettes for 875,10 dollar per unse - ned 4 dollar og 70 cent.

En dollar 6,6819 noteres til kroner. En euro noteres til 1,3152 dollar.

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.