138371648_megle.jpg

Wall Street trenger mer enn håp

Publisert: 22. januar 2009 kl 23.35
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Torsdagens sjokkmelding fra Microsoft er en ny bekreftelse på at den økonomiske nedturen er verre enn først antatt.

Softwaregiganten leverte resultater for siste kvartal som var under forventningene, og varsler i tillegg massive kutt i arbeidsstyrken.

Microsoft fikk et resultat på 47 cent per aksje, mot forventet 49 cent, ifølge estimater som Reuters har innhentet.

Omsetningen økte 2 prosent til 16,63 milliarder dollar, men også det var under analytikernes forventninger.

Selskapet reduserer antall ansatte med 5000, eller om lag 5 prosent.

Markedet er blitt så volatilt at Microsoft ikke vil gi noen guiding for resultat og omsetning de neste seks månedene, annet enn å spå at begge deler trolig vil svekkes.

Microsoft-aksjene faller nesten 10 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Større, bredere, verre

- Nesten alle sier de ikke kan gi noen anslag for tiden fremover. Men Microsofts manglende evne til å forutsi resultatene er en bekreftelse på at denne resesjonen er større, bredere og verre en vanlig resesjon, sier forvalter Ralph Shive hosWasatch 1st Source Income Equity Fund til Bloomberg News.

- Forretningsklimaet for Microsoft er åpenbart verre enn det folk har forventet. Det er et betydelig kutt i arbeidsstyrken. Microsoft har, så vidt jeg vet, aldri sagt opp sp mange på en gang. Det sender et signal om at tidene definitivt forandrer seg, sier analytiker Richard Williams hos Cross Research til CNBC.

Veltet av luksus

Toppsjefen i Merrill Lynch, John Thain, har torsdag fått sparken etter at de store tap i den tidligere investeringsbanken har påført Bank of America det første kvartalsvise tap på 17 år.

Thain overtok sjefsstolen i Merrill Lynch for knapt ett år siden og sørget for at selskapet ble kjøpt opp av BoA før problemene i Merrill ble uoverkommelige.

Det er ikke avskjedigelsen av Thain som sjokkerer Wall Street-aktørene, men opplysningene om banksjefens hemningsløse pengebruk i stillingen.

Saken fortsetter under annonsen

Ifølge dokumenter som er lekket til pressen har John Thain brukt 1,22 millioner dollar på å pusse opp kontoret sitt den korte tiden han har vært der.

Banksjefen hyret den berømte designeren Michael S. Smith til å renovere kontoret. På innkjøpslisten til designeren finner vi blant annet gulvteppe til 87 700 dollar, mahognybord til 25 700 dollar, gardiner til 28 000 dollar, et par gjestestoler til 87 700 dollar og en søppelbøtte til 1 400 dollar.

Ifølge direktør Brian Battle hos Performance Trust Capital Partners øker John Thains oppsigelse investorenes bekymringer omkring lederskapet i de store bankene.

Bank of America faller 14 prosent på NYSE torsdag.

Banker på heisatur

Omtrent hele banksektoren får en ny smell i dag etter gårsdagens rekyl, og tirsdagens brutale fall.

Citigroup ramler 15 prosent på grunn av spekulasjonene om en mulig statlig overtakelse av den problemfylte banken som en gang var verdens største.
- Myndighetene kan like godt gjøre det og ha en god bank, eller flere gode banke, i stedet for en masse dårlige som sitter på en masse råtne verdipapirer, sier Don Bright hos Bright Trading til The Wall Street Journal og legger til at han forventer fortsatt store svingninger i markedet.

Saken fortsetter under annonsen

Flere regionale banker har levert resultater som er langt under forventningene og rapporterer om nye store tap.

Blant andre Fifth Third som klasker ned 28,5 prosent, Sun Trust faller 10 prosent, mens Huntington Bancshares stuper 30 prosent.

Bankaksjene i S&P's 500 er som gruppe ned nesten 6 prosent.

Også forsikringsselskaper er i trøbbel, og sektoren faller samlet over 9 prosent.

Aflac får den største nedturen med et dropp på 38 prosent. Selskapet er sterkt eksponert mot europeiske banker, blant andre Royal Bank of Scotland, etter kjøp av forskjellige derivater.
- Aflac har en båtlast av papirer knyttet til aksjer i europeiske banker. Selv om forsikringsselskapene ikke trenger å vurdere dem i forhold til markedsverdien, gjør myndighetene det, forklarer porteføljeforvalter Todd McCallister hos Eagle Asset Management.
- Det var det som skjedde med State Street. Deres verdipapirbeholdning, som skulle tilsvare kontanter, gjør bare ikke det, sier McCallister til The Journal.

Trenger mer enn håp

De økonomiske dataene viser at den amerikanske økonomien fortsetter å svekkes.

Saken fortsetter under annonsen

De siste tallene fra jobbmarkedet viser at antall nye arbeidsledige økte med 62 000 forrige uke.

Tall fra The U.S. Census Bureau viser at byggingen av nye boliger falt med 33,3 prosent fra 2007 til 2008, til det laveste nivået siden 1959.
- Tallene fortsetter å tegne et mønster som vi alle er klar over; at tingene er ganske sønderknust i øyeblikket, sier Rick Kilbride hos ING.
- Og med alle som virkelig forstår at dette er tilfelle, fortsetter markedet å prøve å finne steder hvor det kan være verdier og Wall Street har store problemer med å finne noe som helst med denne volatiliteten, sier Kilbride.

En implikasjon som følger med usikkerheten er at verdivurderinger er svært vanskelige for tiden.
- Markedet trenger noe mer enn håp, sier Rick Kilbride til TheStreet.com.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er ned 1,52 prosent.

Dow Jones er ned 1,28 prosent.

Nasdaq Composite er ned 2,76 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Nasdaq Other Financial er ned 4,24 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er opp 1,87 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX, er ned 3,67 prosent.

Olje ned - gull opp

WTI-oljen omsettes for 43,27 dollar fatet -ned 28 cent.

Gull omsettes for 857,20 dollar per unse - opp 7 dollar og 10 cent.

En dollar noteres til 6,9360 kroner. En euro noteres til 1,304 dollar.

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.