Wall Street: Til å stole på?

Publisert: 12. juni 2009 kl 01.12
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Det amerikanske finansdepartementet har torsdag auksjoner 30-årige statsobligasjoner for 11 milliarder dollar i forbindelse med finansieringen av nasjonens økonomiske krisetiltak som nå totalt beløper seg til cirka 12 000 milliarder dollar.

Interessen for å kjøpe amerikanske gjeld har så langt vært blandet, men i dag gikk de lange lånepapirene unna så det suste.

Mye takket være såkalte indirekte budgivere som er betegnelsen på en type investorer som for eksempel andre sentralbanker.

Disse kjøpte en rekordstor andel av obligasjonene, presset prisen opp og renten(yield) ned.

USA må likevel betale over 4,7 prosent rente for pengene de låner på 30-års basis.

Renten(yield) på 10-årige obligasjoner falt riktignok 9 basispunkter, til 3,87 prosent. Et av målene med den amerikanske sentralbankens kjøp av obligasjoner er å holde denne renten rundt 2,5 prosent.

- Gjenoppbyggingen av økonomien er svært avhengig av at renten(yield) holder seg lav, bemerker forvalter Norman Ali hos MFC Global Investments Management.

Saken fortsetter under annonsen

Tolkes positivt

Den store interessen for US Treasuries blir tolket som en tillitserklæring til amerikansk økonomi av aksjefolkene på Wall Street som sender den brede aksjeindeksen Standard & Poor's 500 opp ytterligere et hakk til det høyeste nivået siden 5.november.

- Den indirekte etterspørselen var en liten overraskelse, men det er utmerket for markedet, sier sjef for obligasjonshandelen hos Daiwa Securities, Ray Remy, til Bloomberg News.
- Det betyr at investorene synes 4,7 prosent er en god pris for pengene og de forplikter seg i markedet, sier Remy.

Man skal likevel være forsiktig med å tolke interessen for statsobligasjonene som et godt tegn.

Hedge mot nytt krakk

Der nemlig også slik at dersom aksjemarkedet kollapser igjen vil investorenes interesse for obligasjoner øke enda mer og prisen på gjeldspapirene kan gå rett til himmels.

Direktør David P Prokupek hos Consumer Capital Partners sier til The Wall Street Journal at han har begynt å kjøpe 10- og 20-årige statsobligasjoner som en hegde (forsikring) mot et nytt kraftig fall i aksjemarkedet.

Saken fortsetter under annonsen

- Markedet (for obligasjoner) er ganske riktig priset akkurat nå. Men får vi en W-resesjon, kan 10-åringer til 4 prosent vise seg å bli århundrets kupp, sier Prokupek.

Andre aktører i pengemarkedet er fortsatt forsiktig og advarer mot at økende ledighet vil medføre flere misligholdte lån og videre fall i boligprisene.

- Myndighetene har gjort en god jobb når det gjelder å ta det insolvente banksystemet ut av bildet. Men nå må de ta fatt på problemene i realøkonomien, sier hedgefondforvalter Jeffery Pavlik hos Pavlik Capital Management.
- Jeg har ikke et klart bilde av hvordan økonomien kan snu fullstendig rundt i løpet av seks måneder. Boligprisene vil fortsette å falle og bankene våre vil fortsatt ha uoppgjorte saker i næringseiendom. Jeg kan ikke se det, sier Pavlik til The Journal.

"Normal" oljepris?

Oljeprisen har nå lagt seg over 70 dollar fatet og er tilbake på det som de fleste anser som et anstendig nivå.

Spørsmålet er om oljeprisen har gjenvunnet kontakten med de reelle fundamentale og underliggende forholdene, eller om det fremdeles er "papir-spekulantene" som styrer showet,

Det internasjonale energiforbundet, IEA, har torsdag oppjustert sine prognoser for den globale oljeetterspørselen.

Saken fortsetter under annonsen

Den kjente New York-professoren Nouriel Roubini sier han tror oljeprisen vil nå 100 dollar fatet neste år.

I kombinasjon med stadig svakere dollarkurs sender dette oljeprisen kraftig opp torsdag,

- Fremtidskontraktene ser fremover og markedet har diskontert alle nåværende problemer, sier leder for energirådgiverbyrået Ritterbusch & Assosiates, Jim Ritterbusch,
- Det ser ut som vi har lagt det verste bak oss i resesjonen og at etterspørselen vil begynne å ta seg opp i løpet av andre halvår, sier han til Bloomberg News.

Men markedets momentum er likevel tungt forskjøvet mot oppsiden, ifølge Ritterbusch.
- Markedet fokuserer på den forsiktige oppjusteringen til IEA av etterspørselen i stedet for å fokusere på oppjusteringen av tilførselen fra produsenter utenfor OPEC, understreker oljeanalytikeren.

Omsetningsvolumet av aksjer på Wall Street er fremdeles på et meget lavt nivå.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er opp 0,61 prosent..

Saken fortsetter under annonsen

Dow Jones er opp 0,37 prosent.

Nasdaq Composite er opp 0,50 prosent.

Nasdaq Other Financial er opp 0,98 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er ned 1,23 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX, er opp 2,74 prosent.

Olje og gull ned

WTI-oljen omsettes for 72,28 dollar fatet - ned 40 cent.

Saken fortsetter under annonsen

Gull omsettes for 956,30 dollar per unse - ned 5 dollar og 70 cent.

En dollar noteres til 6,3062 kroner. En euro noteres til 1,4098 dollar.

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.