138371633_skrem.jpg

Wall Street: T.G.I.F

Publisert: 23. januar 2009 kl 23.17
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Det har vært en særdeles heseblesende uke - særlig for bank- og finansinstitusjonene.

Oppmerksomheten har spesielt vært rettet mot britiske Royal Bank of Scotland, som mistet 70 prosent av børsverdien i løpet av et par timer på Londonbørsen, samt de to amerikanske storbankene Citigroup og Bank of America.

Skjønt, det ikke er sikkert at Citigroup fortjener betegnelsen "storbank" lenger.

Prisen på Citi-aksjer er halvert i løpet av de siste 10 dagene, og ble denne uken handlet for under 3 dollar for første gang siden 1992. Bankens som en gang var verdens største er nærmest redusert til en minibank etter at selskapet markedsverdi har falt over 90 prosent siden andre kvartal 2007.

Bank of America er per i dag USAs største, etter bokført verdi, men har store problemer med å fordøye Merrill Lynch og Wachovia som mer eller mindre er blitt stappet ned i bankens hals.

Investorene har dumpet de to bankaksjene av frykt for at de er i ferd med å bli nasjonalisert, og private aksjonærer dermed vil bli skvist for eksempel ved at myndighetene får større utbytte på sine aksjer.
Aksjekursen til BoA har falt fra 13 til 6 dollar de siste 10 dagene, i andre kvartal 2007 kostet en aksje i Bank of America 50 dollar.

Markedet er ganske sikker på at at både Citi og BoA har behov for mer krisehjelp, og vi merker oss at holdningen blant analytikerne på Wall Street i forhold til nasjonalisering er i ferd med å endre seg.
- Det er bedre med en god bank, enn flere dårlige, er argumentet.

Saken fortsetter under annonsen

President Barack Obama arbeider på høytrykk med sin stimuluspakke, og nye krisetiltak for finanssektoren.

Ifølge Bloomberg News vurderer Obama-administrasjonen å slå sammen de to bankene under et annet navn.

Press fra politikerne har fått bankene til å droppe sjefsbonuser, redusere arbeidsstyrken og kanselere møter og seminarer.
De er nå tvunget til å rapportere månedlig om arbeidet med å øke utlåningen, og pålagt å kutte aksjeutbytte til en cent i tre år.
- Når finansdepartementet beordrer en bank til å gi en penny per akse i utbytte, versus den tidligere dividende, så viser det hvem som bestemmer, sier traderveteranen Jon Bruss hos Fortress Partners Capital Management som er spesialister på banksektoren.
- Det er kanskje ikke en "de jure" nasjonalisering, men det er en "de facto" nasjonalisering, sier Bruss.

Wall Street vingler inn til en blandet avslutning fredag, med store kursutslag i begge retninger for enkeltaksjer og fornyet usikkerhet om hva som skjer fremover.
- Folk er ikke sikker på hva de kan forvente neste uke når det gjelder mulige nyheter om stimuluspakken, endringer i TARP-fondet eller andre forslag som kan være positive for både økonomien og markedet, sier administrerende direktør Michael James hos Wedbush Morgan Securities til TheStreet.com.

Usikkerheten gjennspeiler seg i gullprisen som stiger mer enn 40 dollar, og går over 900 for første gang siden oktober i fjor.

Den generelle stemningen på Wall Street akkurat nå er: -Thank God It's Friday! (eller T.G.I.F som det heter på cyberspråket.)

Saken fortsetter under annonsen

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er opp 0,54 prosent.

Dow Jones er ned 0,56 prosent.

Nasdaq Composite er opp 0,81 prosent.

Nasdaq Other Financial er opp 3,11 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er ned 0,04 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX, er opp 6,94 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Olje og gull opp

WTI-oljen omsettes for 46,02 dollar fatet - opp 2 dollar og 35 cent.

Gull omsettes for 901,40 dollar per unse - opp 40 dollar og 90 cent.

En dollar noteres til 6,9210 kroner. En euro noteres til 1,2969 dollar.

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.

Saken fortsetter under annonsen