138369172_wall_.jpg

Wall Street: Styrket i troen

Publisert: 25. august 2009 kl 23.52
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

The Conference Board's confidence index økte til 54,1 poeng i august etter at amerikanske forbrukere er blitt mindre redde for å miste jobbene sine, opplyser den 90 år gamle institusjonen tirsdag.

Indeksen er opp 6,7 prosent fra forrige måned, er veksten er større enn forventet.

Estimater som nyhetsbyrået Bloomberg har innhentet viser at økonomene i gjennomsnitt hadde regnet med en indeks på 47,9 poeng.

- Dataene bekrefter at økonomien sannsynligvis allerede er ute av resesjonen, sier sjeføkonom Peter Cardillo hos Avalon Partners.
- Men - se - markedet er fremdeles opp ganske mye og vil komme til å møte motstand, sier Cardillo til The Wall Street Journal.

Taperaksjer er vinnere

En analyse som Armstrong Investment Managers har gjort viser at de finansielt svakeste aksjene banker resten av markedet ned i støvlene.

Etter at S&P's 500 i mars falt til det laveste nivået på 12 år har de økonomisk sterkeste ikke-finansielle selskapene klatret 49 prosent, mens de svakeste har gått 90 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Selskapene er identifisert ved bruk av den såkalte Z-score metoden som professor Edward Altman ved New York University har utviklet.

Boligprisene opp

Prisen på eneboliger i de største byområdene i USA økte med 1,4 prosent fra mai til juni, viser den såkalte Case/Shiller indeksen.

Prisoppgangen i mai på 0,5 prosent i mai var den første på tre år, og junitallene forsterker troen på at boligmarkledet har nådd bunnen.

Boligprisene er likevel 15 prosent lavere enn for ett år siden.

- Det er åpenbart mange spørsmål om den økonomiske bedringen er bæredyktig, men aksjene har en tendens til å reagere før fundamentet gjør, sier assisterende analysesjef Jeffrey Coons hos Manning & Napier Advisors Inc. til Bloomberg News.

- Vi har ennå til gode å se investorene flytter mer verdier over i aksjer, så vi tror markedet har mer å gå på, sier Coons.

Saken fortsetter under annonsen

17 500 milliarder i gjeld

Spørsmålene om bæredyktighet er i stor grad knyttet til måten USA vender økonomien fra kontraksjon til vekst på - ved å låne enda mer penger.

Det Hvite Hus opplyser tirsdag at underskuddet på statsbudsjettet vil nå 9 050 milliarder dollar over den neste 10-års perioden.
Det er cirka 2 000 milliarder mer en tidligere antatt.

Økningen i underskuddet forklares i hovedsak med at resesjonen har vært dypere enn forventet.

Det akkumulerte underskuddet over neste tiårs periode vil nå 82 prosent av USAs brutto nasjonalprodukt - en dobling i forhold til estimatene for ett år siden.

Nasjonens totale gjeld er nå 11 700 milliarder dollar (eller cirka 38 000 dollar per snute) og vil vokse til anslagsvis 17 500 milliarder dollar i løpet av de neste 10 årene.

Energiløst energimarked

Saken fortsetter under annonsen

- Alarmklokkene i forhold til vår finansielle situasjon er blitt til en sirene. Hvis noen har vært i tvil om at denne byrden på fremtidens generasjoner ikke er bæredyktig, så den borte nå - forbruk, lån og gjeld er ute av kontroll, sier den republikanske senatoren Mitch McConnell, ifølge Associated Press.

- I det tempoet som disse tallene øker, tror jeg vi trenger en ny energilov som kan finansiere utviklingen av fornybar energi til FEDs seddelpresse, kommenterer Alyx Kaczuwa som er redaktør for nettstedet LOLFed.org.

Og apropos energi; oljeprisen stuper nærmere 3 dollar fatet uten annen grunn enn at aktørene i markedet ikke har klart å presse den over 75 dollar.

- Vi her lett i flere dager etter en grunn til å gå over 74 - 75 dollar nivået, og alle kjøperne i markedet er utslitte, sier Carl Larry hos Oil Outlooks & Opinions LLC til Bloomberg News.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er opp 0,24 prosent..

Dow Jones er opp 0,32 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Nasdaq Composite er opp 0,31 prosent.

Nasdaq Other Financial er opp 0,82 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er ned 0,88 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX, er ned 2,23 prosent.

Olje og gull

WTI-oljen omsettes for 71,38 dollar fatet - ned 2 dollar og 99 cent.

Gull omsettes for 945,90 dollar per unse - opp 2 dollar og 20 cent.

Saken fortsetter under annonsen

En dollar noteres til 6,0519 kroner. En euro noteres til 1,4298 dollar.

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.