138371168_walls.jpg

Wall Street stresses 12 år tilbake

Publisert: 23. februar 2009 kl 22.14
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Bankaksjene gjør et comeback mandag etter opplysningene om at amerikanske myndigheter vil prøve å unngå full nasjonalisering av storbankene - først og fremst Citigroup og Bank of America.

Citi er opp 14 prosent, Bank of America er opp cirka 10 prosent.

Men aktørene i markedet har vanskelig for å ta banksektoren på alvor før det kommer endelig avklaring på bankenes problemer.

Og det kommer til å ta enda mer tid.

- Vi får litt entusiasme, men så slår realitetene inn, sier investeringsrådgiver Bradford Pine hos Cantella and Co.
- Vi får høre noen småbiter av nyhetene og får et håp, og så ser det ut som luften går ut av ballongen og alle mister troen, sier Pine til CNBC.

Stresstest

Amerikanske myndigheter opplyser mandag at den såkalte stresstesten av bankene vil starte onsdag.

Saken fortsetter under annonsen

Finansdepartementet og sentralbanken skal vurdere den økonomiske tilstanden i de 20 største amerikanske bankene. Hva myndighetene skal bruke stresstesten til er fremdeles uklart, men den vil være avgjørende for de private investorene, mener økonom Michael Darda hos MKM Partners.

Darda mener at myndighetene bør legger til grunn et ytterligere fall i boligprisene på 15 til 20 prosent. Finansselskaper som ikke vil tåle et slikt fall i verdien på sine låneporteføljer, bør bli vurdert som insolvente. Han baserer sine estimater av boligprisene blant annet på bakgrunn av forholdet melllom inntekt boligpriser, boliglånsrenten, osv, og konkluderer med at det amerikanske boligmarkedet fremdeles er overpriset.

- Det er tapsprospektene - ikke det som skjer nå - som er nøkkelen for bankene. Vi kan fortsette å sprøyte inn skattebetalernes penger, men banken vil fortsette å brenne opp de pengene så lenge boligprisene faller, sier han til MarketWatch.com.

Presses av stress

Verdens største IT-selskaper, Hewlett-Packard, Intel og IBM faller mellom 4 og 5 prosent.

Morgan Stanley-strategen Jason Todd skriver i et notat til meglerhusets klienter at teknologi- og råvaresektoren er de delene av næringslivet som blir hardest rammet av den økonomiske nedturen.

Verdens største industrikonglomerat, General Electric, ramler 5 prosent - til den laveste aksjekursen på 14 år.

Saken fortsetter under annonsen

Deutsche Bank skriver i en analyse at det er økende risiko for industrikjempen må kutte i utbyttet til aksjonærene for å støtte finansieringsenheten GE Capital.
- Den hurtige oppbyggingen av urealiserte tap i GE Capital kan sette enhetens lønnsomhet i fare og svekke datterselskapets evne til å betjene sin gjeld, skriver analytiker Nigel Coe hos Deutsche Bank.

- Vi blir fremdeles styrt av hvor dyp resesjonen blir, sier analysesjef Mike Ryan hos UBS Financial Services Inc.
- Det ser ikke ut som om det er noen klare tegn på at problemene kan være over, sier Ryan til Bloomberg News.

Sinnsykt marked

- Det er bare ingen som ønsker å kjøpe akkurat nå, sier investeringsdirektør Ron Kiddoo hos Cozad Asset Management.
- Stemningen var litt positiv når det så ut som om Citigroup ville finne litt stabilitet, men nå har skepsisen vendt tilbake, legger han til.
- Jeg tror vi trenger å høre noen optimistiske uttalelser fra våre ledere - og det snart, sier Kiddoo til CNNMoney.com.

Administrerende direktør Gary Webb hos Webb Financial Group peker på at markedet er ekstra sårbart akkurat nå når de ledende indeksene er nede på de laveste nivåer på mange år.
- Bekymringene for hvor lenge det vil ta før myndighetenes tiltak får effekt, og bekymringene for helsetilstanden til bankene og til bilindustrien, er der hele tiden, sier Webb.
- Men det er også den dag-til-dag realiteten for mange investorer som taper penger og ikke vet når det vil ta slutt, legger han til.

- Hvis vi klarer å holde bunnen i S&P's 500 på 741 poeng, kan vi få et betydelig rally, sier Bradford Pine hos Cantella and Co.
- Det kan bare være et nytt bear market rally, men det er noe man ser lett. I dette markedet kan du ikke tro det du akkurat trodde på fordi det beveger seg så sinnsykt, sier Pine.

Nøkkeltall: USA

Saken fortsetter under annonsen

Standard & Poor's 500 er ned 3,47 prosent.

Dow Jones er ned 3,41 prosent.

Nasdaq Composite er ned 3,71 prosent.

Nasdaq Other Financial er ned 5,53 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er opp 6,71 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX, er ned 5,97 prosent.

Olje og gull ned

Saken fortsetter under annonsen

WTI-oljen omsettes for 38,10 dollar fatet -ned 1 dollar og 93 cent.

Gull omsettes for 995,20 dollar per unse - ned 7 dollar.

En dollar noteres til 6,9372 kroner. En euro noteres til 1,2696 dollar.

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.