138370915_meltd.jpg

Wall Street: Strekk og klipp

Publisert: 17. mars 2009 kl 23.45
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Det amerikanske handelsdepartementet melder tirsdag at antall nye boligprosjekter økte med 22 prosent i februar i forhold til måneden før.
Det er den kraftigste månedlige økningen på 19 år.

Byggingen av nye leilighetskomplekser økte med hele 82 prosent.

I de tre foregående månedene har oppstart av nye boligbygg falt med 38 prosent, og økonomene hadde forventet et videre fall i februar.

Utløser rally

Tallene fra The Commerce Department overrasker og sender det amerikanske aksjemarkedet kraftig opp.

Banker og boligbygger trekker mye av lasset med kjempene Citigroup og Bank of America opp nesten 8 prosent.

Boligbyggeselskapene KB Home og Byggevarekjeden Home Depot skyter opp henholdsvis 9 og 7 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

- Markedet har vært presset ned til ekstreme nivåer på grunn av en konstant strøm av dårlige nyheter. Det enkle faktum at den negative nyhetsstrømmen har stoppet opp tillater markedet å komme opp på fornuftige nivåer igjen, sier forvalter Mark Freeman hos Westwood Management til Bloomberg News.

Statistisk illusjon?

Men statistikk er som de gamle gasslyktene i gatene - de er gode å støtte seg til, men ikke særlig opplysende.

I forhold til februar i fjor er nybyggingen omtrent halvert, og en annen rapport viser at boligprisene fortsetter å falle.

Økonomiprofessoren Paul Krugman karakteriserer det amerikanske boligmarkedet som en nedadgående spiral som sett i et tredimensjonalt bilde kan gi store utslag i kvantiteten på boliglån.

Lykketreff

Saken fortsetter under annonsen

- Vi er tilbøyelig til å avskrive dette som en vær-relatert lykketreff inntil videre, skriver analytikere hos Wrightson ICAP i et notat.
- Hvis antall bygesøknader kan holde seg frem til neste måned, vil vi ta det som et tegn på at boligbyggingen omsider har funnet en bunn (selv om den er veldig lav), skriver boligekspertene.

- Vi har fremdeles den oppfattningen at nivået på boligbyggingen har blitt så lavt at det vil begynne å bunne ut om en måneds tid, skriver analytikerne John Ryding og Conrad DeQuandros hos RDQ Economics i en kommentar.

Sjefstrateg Tony Cresenzi hos Miller Tabak skriver i sitt analysenotat at uansett om folk har råd til å kjøpe en bolig eller oppnå nødvendig kreditt så er det et faktum at de trenger tak over hodet og vil leie om nødvendig.
- I den siste ende vil alle de tomme boligene bli fylt opp på en eller annen måte så lenge boligselskapene under-bygger i forhold til befolkningsveksten påpeker Cresenzi.

2009 blir verre en 2008

Wall Streets superanalytiker Meredith Whitney, som nå har startet sitt eget analysebyrå uten eksterne investorer, er på banen igjen med nye dystre spådommer.

I et intervju med CNBC sier hun at 2009 vil bli et enda verre år for bankene enn 2008 var på grunn av økende arbeidsledighet og økende mislighold av lån og kreditter.

Hun spår oppsplittelser og fusjoner i "a grand scale" når finansnæringen skal bygges opp igjen under det sterke kapitalpresset.

Saken fortsetter under annonsen

- Jeg tror ikke dette året blir noe bedre enn det forrige. Det vil faktisk bli verre på grunn av all kreditten som trekkes ut av systemet, sier Whitney som nå er innehaver og administrerende direktør i Meredith Whitney LCC.

- Vi kommer til å se noen vekstmaskiner komme ut av dette, men det kommer ikke til å ligne noe på de kokkeliko-bankene vi har i dag, sier hun og oppfordrer Obama-administrasjonen til før og fremst å være konsistent i sin håndtering av krisen.

- Som i et hvert spill må du i forretningsmessig sammenheng planlegge. Men spillereglene forandres hele tiden, og man kan ikke fungere som forretningsdrivende når spillereglene endres hele tiden, sier den uredde analytikeren som også er bedt om å assistere både USA og G20-landene med å finne løsninger på finanskrisen, eller "galskapen" som hun selv kaller det.

I mellomtiden driver aktørene på Wall Street sitt kortsiktige spill som går ut på å strekke aksjerallyene så langt som mulig før de selger seg ut og markedet faller igjen.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er opp 3,21 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Dow Jones er opp 2,48 prosent.

Nasdaq Composite er opp 4,14 prosent.

Nasdaq Other Financial er opp 6,93 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er ned 6,72 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX, er opp 3,08 prosent.

Olje og gull ned

WTI-oljen omsettes for 48,71 dollar fatet - ned 45 cent.

Saken fortsetter under annonsen

Gull omsettes for 915,30 dollar per unse - ned 1 dollar og 50 cent.

En dollar noteres til 6,7271 kroner. En euro noteres til 1,3036 dollar.

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.