138373556_wall_.jpg

Wall Street: Storbanker nedgradert

Publisert: 2. juni 2008 kl 22.26
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Ratingbyrået Standard & Poor's har mandag nedgradert kredittratingen til tre av de største investeringsbankene på Wall Street, Morgan Stanley, Merrill Lynch og Lehman Brothers, på forventninger om at bankene vil bli tvunget til å skrive ned verdien på sine eiendeler ytterligere.
Morgan Stanley blir nedgradert fra A+ til AA-, mens Merrill og Lehman blir nedgradert fra A+ til A.
- Utsiktene for de store finansinstitusjonene i USA er nå "predominatly negative", skriver Standard & Poor's i en uttalelse.
Aksjene til Lehman Brothers er ned 7,5 prosent, Morgan Stanley er ned 4,2 og Merrill Lynch er ned 3,8 prosent.

S&P's har i tillegg endret sine utsikter for Bank of America og JPMorgan Chase til "negativ".
Citigroup blir ikke lenger vurdert for nedgradering, men beholder vurderingen "negative outlook". Wachovia blir satt under vurdering for mulig nedgradering.

Hoder ruller

Styret i USAs fjerde største bank, Wachovia , har mandag bedt toppsjefen Ken Thompson om å gå av med pensjon.
Thompson får sparken etter en serie skuffende oppkjøp og svake økonomiske resultater.
Wachovia faller om lag 3 prosent etter nyheten. Investorene tror storbanken går en tøff tid i møte - med eller uten Ken Thompson.
- Vi ser på Wachovias melding i dag om å avsette CEO Ken Thompson som et tegn på at det vil komme flere dårlige nyheter i de kommende kvartalsrapportene, skriver analytikere hos Morgan Keegan i et analysenotat, ifølge MarketWatch.com.
- Vi blir ikke overrasket om det blir flere endringer i bankens toppledelse i de kommende måneder, mener Morgan Keegan-analytikerne med Robert Patten i spissen.

Også låneinstituttet Washington Mutual varsler endringer i ledelsen.
Banken har besluttet å splitte stillingen som styreformann og CEO. Kerry Killinger mister dermed sin tittel som styreformann.
Aksjene i Washington Mutual har falt 79 prosent i løpet av ett år.
Mandag er aksjen ned ytterligere 1 prosent.

Ingen bunn i sikte

- Alle prøver å finne en bunn i finanssektoren, og nyhetsstrømmen viser at vi ikke er der ennå, sier forvalter Paul Kandel hos Sentinel Asset Management til Bloomberg News.
- Endringene i Wachovia-ledelsen hjelper åpenbart ikke, nedgraderingene hjelper heller ikke, sier Kandel.

Saken fortsetter under annonsen

- Det er flere ting som tynger markedet i dag, ikke minst at Wachovia akkurat har sluttet seg til paraden av banker som gjør endringer i styrerommet, sier sjefanalytiker Art Hogan hos Jefferies & Co. til TheStreet.com.
- Når vi får disse påminnelsene om hvor dårlig tingene kan stå til i finanssektoren, tror jeg det er vanskelig å bygge noe rally her, selv men den siste tidens korreksjoner i aksjekursene, sier Hogan.

Alle de 29 selskapene i Standard & Poor's 500 Diversified Financial Index er ned.

Den umulige oljen

Oljeprisen stiger mandag på råvarebørsen i New York, og sørger for et bredt fall på Wall Street. Prisen på råolje var opp over 2 dollar tidligere i dag, men har nå falt litt tilbake.
- I dag ser vi en bredt basert svakhet, hvor bare energisektoren er i stand til å slippe unna salget, sier sjefstrateg Michael Sheldon hos RDM Financial Group til CNNMoney.com.
Sheldon sier videre at aksjene, siden rallyet fra miden av mars til midten av mai, sansynligvis vil være fastlåst i dette leie (trading range). Så fremt vi ikke vi får et fall i oljeprisen.
Flyselskapene møter ny turbulens etter at The International Air Transport Association hevder at industrien kan komme til å rapportere et samlet tap på 6,1 milliarder dollar i år som følge av den høye oljeprisen.
På Wall Street falle blant andre Delta Air Lines 4,5 prosent, Southwest Airlines er ned 0,66 prosent.

Indeks med inflasjons-smak

The Institute for Supply Managements manufactoring index økte overraskende til 49,6 poeng i mai - opp fra 48,6 i april.
Bedre enn forventet, men en indeks under 50 indikerer stadig at aktiviteten i sektoren krymper.
Det som derimot vekker større bekymring er at en del-indeks som måler prisstigningen i tilvirkningsleddet hopper til det høyeste nivået siden april 2004.
- Produsentene er fanget mellom økte kostnader og fallende etterspørsel i mange industrisektorer, skriver ISM i sin rapport.
- Eksporten er fortsatt sterk takket være den svake dollarkursen. Uten den svake dollaren hadde historien vært mye mer negativ i produksjonsindustrien, påpeker instituttet.
Sjeføkonom Ian Shepherdson hos High Frequency Economics skriver i et analysenotat at veksten i eksportordrer ikke er sterk nok til å bremse tapene av arbeidsplasser.
- Alt i alt er tallene svake, men ikke katastrofale, skriver Shepherdson. - Men husk at dette er en dypt atypisk forbruker-ledet nedtur, legger han til.

StatoilHydro er opp 0,8 prosent mandag, Frontline er opp 0,8 prosent. (I forhold til sluttkursen på Oslo Børs).

Saken fortsetter under annonsen

Her er kveldens nøkkeltall:

Standard & Poor's 500 er ned 1,44 prosent.

Dow Jones er ned 1,46 prosent.

Nasdaq Composite er ned 1,82 prosent.

Nasdaq Other Financial er ned 2,33 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX , er ned 1,05 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX , hopper opp 13,57 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Olje og gull

WTI-oljen omsettes for 127,55 dollar fatet - opp 20 cent.

Gull omsettes for 897 dollar per unse - opp 5 dollar og 50 cent.

En dollar noteres i øyeblikket for 5,1242 kroner. En euro noteres til 1,5540 dollar.


Følg de amerikanske markedene her.