138421881_new_y.jpg

Wall Street: Skyhøy risiko

Publisert: 5. oktober 2009 kl 23.57
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

På Wall Street er det full fest igjen etter at The Institute for Supply Management's index of non-manufacturing businesses viste 50,9 for September. Opp fra 48,4 måneden før, og noe mer enn analytikernes estimater.

En ISM-indeks over 50 indikerer at aktiviteten i næringen øker.

Non-manufactoring businesses er blant annet servicesektoren og indeksen representerer nesten 90 prosent av den amerikanske økonomien.

Det er 11 måneder siden denne indeksen var over 50.

Deflasjon?

September-målingen kan ennå bli revidert - både opp og ned. Det som derimot er verdt å merke seg ved dagens tall fra ISM er delindeksen som viser prisutviklingen.

Prisene i næringen falt med 14,3 prosent fra august til september.

Saken fortsetter under annonsen

Det kan ikke tolkes som annet enn et kraftig deflasjons-varsel.

Gull fra Goldman

Men på Wall Street gjør alle de tre ledende aksjeindeksen et kraftig hopp oppover etter ISM-tallene, og for å riktig fyre opp under rallyet sender Goldman Sachs ut en kjøpsanbefaling på alle sine gode bankkollegaer.

Wall Street-kongen oppgraderer i rating av alle de store bankene i USA til "attraktiv", og oppgraderer sin anbefaling på Wells Fargo fra "nøytral" til "kjøp".

Begrunnelsen for oppgraderingen er utsikter til bedre inntjening, ifølge Bloomberg News.

Bank of America er opp 3,5 prosent, Citigroup opp 3,1, Hartford Financial opp 3,5, Huntigton opp 4,0, JPMorgan Chase opp 4,7 og Wells Fargo opp 7,4 prosent.

"Banksystemet er konkurs"

Saken fortsetter under annonsen

Investorguruen George Soros mener bedringen i amerikansk økonomi vil gå veldig tregt fordi banksystemet er "basically bankrupt" og de forgjelde amerikanske forbrukerne vil motvirke prosessen.

Det sa Soros i en paneldebatt i Istanbul mandag der det årlige møtet mellom Verdensbanken og Det Internasjonale Pengefondet starter tirsdag.

- USA har en lang vei å gå, sa den respekterte finansmannen.

Varsler nytt krakk

Professor Nouriel Roubini ved University of New York (også kjent som "Dr.Doom" etter sine tidlige varsel om finanskrisen) sa til journalister i Istanbul søndag at han forventer et nytt fall i aksjemarkedet.

- Markedet har steget for mye, for tidlig og for fort, sier Roubini.

- Jeg ser risikoen for en korreksjon, spesielt når markedet innser at bedringen ikker er hurtig og V-formet, men mer U-formet. Det kan bli i fjerde kvartal eller i første kvartal neste år, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

- På kort sikt trenger vi pengepolitisk og finansiell stimulering for å unngå et nytt "tipping point" og unngå deflasjon. Men nå skaper det allerede nye bobler i aksjer, råvarer, kreditt og i vekstmarkedene. For å oppnå vekststabilitet igjen og unngå deflasjon er vi kanskje i ferd med å så frøene til den neste perioden med finansiell ustabilitet, påpeker professoren.

Analytiker Robert Prechter, grunlegger av Elliott Wave International Inc., spår at Standard & Por's 500 vil falle til under bunnivået fra mars i år.

Overdrevet begeistring

Nobelprisøkonomen Joseph Stglitz, som også befinner seg i Istanbul, mener utviklingen i aksjemarkedet er et utslag av "Irrational exuberance" - et begrep som første gang ble tatt i bruk av tidligere sentralbanksjef Alan Greenspan og senere definert av professor Robert Shiller i boken av samme navn.

- Det stor risiko for noen store humper på veien fremover. Det er en veldig stor risiko for at markedet har vært overdrevet begeistret, sier Stiglitz til Bloomberg Television.

- Det er ganske klart at situasjonen vil fortsette å forverres, sier han og viser til deler av den siste arbeidsmarkedsrapporten som antall arbeidstakere som ikke kan finne en fulltidsjobb, samt hvor hurtig folk faller ut av arbeidsmarkedet.

"Større risiko enn i 2007"

Saken fortsetter under annonsen

- Risikoen en nedsmelting i finanssektoren er større nå en den var i 2007, sier Janet Tavakoll hos Tavakoll Structured Finance.

Janet M. Tavakoll regnes som er en av verdens fremste derivateksperter med 20 års erfaring innen kvantitativ finans.

I et intervju med Max Keiser TV gir hun et foruroligende innblikk i hvordan kredittderivatene fremdeles bevisst blir brukt av storbankene til å skjule reell risiko.

Janet Tavakoll har også skrevet boken "Dear Mr.Buffet: What An Investor Learns 1,269 Miles From Wall Street" som gir et meget innsiktsfult og avslørende bilde av Wall Street-miljøet.

Amazon.com har lagt ut et av kapitlene i boken på internett. Kapittel 10: "Bazooka Hank and Dread Reckoning (AIG , Fannie, Freddie,Lehman, Merrill, and Other Fluid Situations)"

"AIG sold credit default protection on $ 441 billion of assets to a number of European and U.S. counterparties. If AIG could not make good on its promises, it would affect the entire fi nancial community. 19 The technical term for this is systemic risk. In this case it is the result of global fi nancial institutions doing foolish things at the same time."

Les resten her:

Saken fortsetter under annonsen

Denne grafen fra som baserer seg på opsjonsmarkedet bekrefter at markedsrisikoen i øyeblikket er på historisk høye nivåer.

"Neste 5 dager er kritisk"

De neste fem dagene er kritisk for hvordan det amerikanske aksjemarkedet utvikler seg, sier Art Cashin som har vært gulvmegler for UBS i 20 år.

- Det kommer til å skje ett av to ting, sier Cashin til CNBC:

"We're going to complete the selloff turnaround rally to new highs, which would be the optimist side. Or we could turn and crack open like an egg."

Luften ut av dollar

Dollarkursen fortsetter ned mandag mot de fleste valutaer. Snart er vi nede på 5,7 kroner:

Vi merker oss også at gullprisen gjør et solid hopp:

Momentumindikatoren i gullmarkedet har vist en klart økende tendens de siste to ukene:

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er opp 1,49 prosent..

Dow Jones er opp 1,18 prosent.

Nasdaq Composite er opp 0,98 prosent.

Nasdaq Other Financial er opp 0,85 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er ned 6,42 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX, er opp 2,61 prosent.

Olje og gull

WTI-oljen omsettes for 70,41 dollar fatet - opp 46 cent.

Gull omsettes for 1017,80 dollar per unse - opp 13 dollar og 50 cent.

En dollar noteres til 5,7324 kroner. En euro noteres til 1,4648 dollar.

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.